Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ένα εργαλείο για την λήψη της απόφασης χορήγησης ακτινοθεραπείας σε ηλικιωμένες ασθενείς με καρκίνο μαστού. Νομόγραμμα για το γενικό πληθυσμό

Από την ΑΝΘΗ ΜΗΛΙΑΔΟΥ

Τα νομογράμματα πρόγνωσης μπορεί να επιτρέψουν στους κλινικούς ιατρούς να αποφασίσουν πιο σωστά όσον αφορά την ανάγκη χορήγησης ακτινοθεραπείας σε ηλικιωμένες ασθενείς με καρκίνο μαστού οι οποίες υποβλήθηκαν σε ογκεκτομή.

Πολλές ηλικιωμένες ασθενείς με καρκίνο μαστού καλής πρόγνωσης και με περιορισμένο προσδόκιμο επιβίωσης λαμβάνουν ΑΚΘ χωρίς ουσιαστικά να τη χρειάζονται. Απαιτούνται κάποια εργαλεία τα οποία θα ορίζουν με ακρίβεια το απόλυτο όφελος της ακτινοθεραπείας σε σχέση με τον εξατομικευμένο βασικό κίνδυνο υποτροπής.

Το καινούργιο προγνωστικό εργαλείο, ένα νέο νομόγραμμα, μετατρέπει τις κλινικές πληροφορίες σε υπολογισμούς της επιβίωσης χωρίς μαστεκτομή (MFS, mastectomy-free survival). Δημιουργήθηκε από την ανάλυση των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από το γενικό πληθυσμό. Μέχρι σήμερα, η χρήση ή όχι της ΑΚΘ στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών βασίζεται στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης CALBG 9343 όπου η ΑΚΘ αποφεύγεται στις ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης με 70 έτη οι οποίες έχουν καρκίνο μαστού σταδίου Ι με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς και οι οποίες λαμβάνουν αντιοιστρογονική ορμονοθεραπεία.

Υπάρχουν λίγα στοιχεία όσον αφορά τη μη χορήγηση ΑΚΘ σε ηλικιωμένες ασθενείς οι οποίες έχουν πιο προχωρημένους όγκους, έχουν θετικούς λεμφαδένες ή αρνητικούς οιστρογονικούς υποδοχείς και θεωρείται ότι βρίσκονται σε λίγο υψηλότερο κίνδυνο για υποτροπή του όγκου στον ομόπλευρο μαστό (IBTR, ipsilateral breast tumor recurrence).

To νέο νομόγραμμα επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς να το χρησιμοποιούν στην καθημερινή ρουτίνα και σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών;

Όχι ακόμη γιατί απαιτείται επικύρωση του νομογράμματος με μία ανεξάρτητη βάση δεδομένων. Προς το παρόν, στην ιστοσελίδα Medicare (IBTR) υπάρχει ένα εργαλείο που βοηθά στην πρόγνωση του κινδύνου υποτροπής στον ομόπλευρο μαστό στη δεκαετία με τη χρήση ή χωρίς τη χρήση της ΑΚΘ. Αυτό το νομόγραμμα βασίζεται σε στοιχεία από τυχαιοποιημένες και μη τυχαιοποιημένες μελέτες και παράλληλα είναι πιο αξιόπιστο όταν εφαρμόζεται στις γυναίκες που έχουν μικρό κίνδυνο υποτροπής. Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, η ηλικία, η φυλή, το μέγεθος του όγκου, η κατάσταση των οιστρογονικών υποδοχέων και η χορήγηση ΑΚΘ ήταν προγνωστικοί δείκτες για το χρόνο της υποτροπής και έπειτα για το χρόνο διενέργειας μαστεκτομής. Αυτοί οι παράγοντες συμμετέχουν στο νομόγραμμα.   
 

Πηγή: J Clin Oncol. 2012; 30: 2809-2811, 2837-2843. Editorial, Abstract
Measuring the Value of Radiotherapy in Older Women With Breast Cancer (Editorial)        http://jco.ascopubs.org/content/30/23/2809.full    (Πλήρες κείμενο ελεύθερης πρόσβασης)                                                                          Nomogram to Predict the Benefit of Radiation for Older Patients With Breast Cancer Treated With Conservative Surgery http://jco.ascopubs.org/content/30/23/2837.abstract

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου