Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Η πολυεστιακότητα και πολυκεντρικότητα στον καρκίνο του μαστού και στην επιβίωση.

Πολυεστιακός είναι ο καρκίνος του μαστού που παρουσιάζει δύο εστίες στο ίδιο τεταρτημόριο, ενώ πολυκεντρικός προσδιορίζεται όταν οι περισσότερες της μίας εστίες βρίσκονται σε διαφορετικά τεταρτημόρια.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Annals of Oncology αφορά 3.924 ασθενείς, εκ των οποίων 942(24%) παρουσίασαν πολυεστιακό καρκίνο ( οι 695) και οι υπόλοιπες 247 πολυκεντρικό.
Και οι δύο κατηγορίες ασθενών χαρακτηρίζονταν από αυξημένο μέγεθος όγκου,  βαθμό κακοήθειας 3,  λεμφαγγειακή διήθηση και λεμφαδενικές μεταστάσεις.
Χειρότερη 5ετή ελεύθερης υποτροπής επιβίωση αλλά και συνολική ειδική για τον καρκίνο μαστού επιβίωση είχαν οι πολυκεντρικοί, αλλά όχι οι πολυεστιακοί καρκίνοι.
Η πολυπαραγοντική ανάλυση έδειξε ότι πολυεστιακότητα και η πολυκεντρικότητα δεν είχαν ανεξάρτητη επίδραση στην ελεύθερη υποτροπής επιβίωση, στην ειδική από καρκίνο του μαστού ή τη συνολική επιβίωση.
Επομένως, οι πολυκεντρικοί και πολυεστιακοί καρκίνοι συνδέονται μεν με χειρότερα προγνωστικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι αυτοί καθ' αυτοί ανεξάρτητοι παράγοντες αρνητικότερων εκβάσεων επιβίωσης. Οι συγγραφείς του άρθρου εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα τους ενισχύουν την επικρατούσα σταδιοποίηση κατά ΤΝΜ  που χρησιμοποιεί την μεγαλύτερη βλάβη για να προσδιορίσει το Τ.


Multifocality and multicentricity in breast cancer and survival outcomes:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου