Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Τρόποι και παράγοντες κινδύνου τοπικο-περιοχικής αποτυχίας μετά μαστεκτομή: η αναφορά της International Breast Cancer Study Group

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Annals of Oncology, αξιολογήθηκαν οι υποτροπές στην περιοχή της επέμβασης, στην μασχάλη και στην υπερκλείδιο χώρα 8.106 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή και είχαν λάβει χημειο ή/και ορμονοθεραπεία, αλλά δεν ακτινοβολήθηκαν. Οι ασθενείς είχαν συμπεριληφθεί σε 13 τυχαιοποιημένες μελέτες. 
Με βάση τα καταγραφέντα αποτελέσματα σε σχέση με την αθροιστική εντός 10ετίας συχνότητα υποτροπής, οι συγγραφείς της μελέτης συμπεραίνουν ότι η μετά μαστεκτομή ακτινοθεραπεία είναι ωφέλιμη σε ασθενείς με 4 ή περισσότερους διηθημένους λεμφαδένες. Όταν υπάρχουν 1-3 διηθημένοι λεμφαδένες, η ακτινοθεραπεία μπορεί να ληφθεί υπόψη σε ασθενείς που είναι νεότερες των 40 ετών, με 0-7 μη διηθημένους λεμφαδένες ή με αγγειακή διήθηση. 
Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υποστηρίζουν την μετά μαστεκτομή ακτινοβόληση της μασχάλης.
Patterns and risk factors for locoregional failures after mastectomy for breast cancer: an International Breast Cancer Study Group report:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου