Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Οι προεγχειρητικές τιμές CA15.3: ένας πρόσθετος προγνωστικός δείκτης.


Το καρκινικό αντιγόνο CA15-3 είναι αυξημένο στο ¼ περίπου των γυναικών με καρκίνο των μαστών αρχικών σταδίων, αλλά οι τιμές του ανιχνεύονται αυξημένες στα 2/3 των ασθενών όταν υπάρχει παρουσία μεταστατικής νόσου. Έτσι η μέτρηση αυτού του καρκινικού δείκτη δεν ενισχύει μεν τη διαγνωστική διερεύνηση, βοηθά όμως στην παρακολούθηση των ασθενών, ιδίως σ’ ότι αφορά την εμφάνιση και ανταπόκριση των μεταστάσεων, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν οστά και ήπαρ.
Στο παρελθόν έχουν δημοσιευθεί μελέτες που αναδείκυαν την προγνωστική σημασία αυτού του δείκτη σε ασθενείς με καρκίνο αρχικών σταδίων. Μία ερευνητική ομάδα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας μελέτησε τις περιπτώσεις 7.942 τέτοιων ασθενών που χειρουργήθηκαν από το 1998-2001 στο συγκεκριμένο κέντρο και για τις οποίες ήταν διαθέσιμες οι προεγχειρητικές τιμές του CA15-3. Στόχος της μελέτης, η αξιολόγηση της προγνωστικής αξίας τους, αναζητώντας τους τρόπους υποτροπής της νόσου στη βάση των τιμών του CA15-3.
Η μέση τιμή του CA15-3 στο δείγμα των ασθενών ήταν 17 U/ml. Το CA15-3 συνδεόταν με την ηλικία, το μέγεθος του όγκου, τη διήθηση των λεμφαδένων, το δείκτη πολλαπλασιασμού των κυτάρων Ki-67, το βαθμό κακοήθειας, την έκφραση του HER2, τον μοριακό υποτύπο και την περιαγγειακή διήθηση. Το CA15-3 φάνηκε να σχετίζεται ως ανεξάρτητος παράγοντας με την απομακρυσμένη μετάσταση [HR > 20 U/ml vs. ≤ 20 U/ml: 1.34 (95% CI 1.15-1.56)] και τη θνησιμότητα [HR > 20 U/ml vs. ≤ 20 U/ml: 1.30 (95% CI 1.11-1.53)]. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε ένας σταθερός κίνδυνος για μετάσταση και θάνατο από τις μικρότερες τιμές του δείκτη ( 15-20 U/ml) και μετά ένας συνεχώς αυξανόμενος κίνδυνος με την αύξηση των τιμών του.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που είναι από τις μεγαλύτερες σε αριθμό ασθενών και δημοσιεύθηκε αρχές Νοεμβρίου στη δικτυακή διεύθυνση του περιοδικού Breast Cancer Research and Treatment, οι ερευνητές εκτιμούν ότι όντως σε ασθενείς στις οποίες προεγχειρητικά ο δείκτης είναι αυξημένος, αυτός αποτελεί έναν ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα ύπαρξης ενός αυξημένου κινδύνου εμφάνισης υποτροπής και θανάτου και πρέπει να συνυπολογίζεται με τους άλλους γνωστους προγνωστικούς παράγοντες, όπως επίσης και να λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό της επικουρικής θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου