Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις από τη μαστογραφία διαλογής για καρκίνο μαστού σε Γιαπωνέζες.


Η U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF)* αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του μαστογραφικού προληπτικού ελέγχου αθροίζοντας τα οφέλη και τις βλάβες και τοποθετήθηκε αρνητικά στον προληπτικό έλεγχο ρουτίνας εξαιτίας των σχετικά μεγαλύτερων επιβλαβών επιπτώσεων σε γυναίκες 40-49 ετών. Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της μαστογραφίας διαλογής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο τα οφέλη της, αλλά επίσης και τις αρνητικές επιπτώσεις της, τα στοιχεία, όμως, σ’ ό,τι αφορά τις τελευταίες είναι ελλειπή στο γιαπωνέζικο γυναικείο πληθυσμό.

Οι συγγραφείς του άρθρου, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού The Breast (http://www.springerlink.com/content/3242763w7215025t/) συνέλεξαν δεδομένα μαστογραφικού προληπτικού ελέγχου από 144.848 συμμετέχουσες 5 γιαπωνέζικων επαρχιών διαφόρων ηλικιακών ομάδων με στόχο να αξιολογήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του [ψευδώς θετικά αποτελέσματα, διεξαγωγή περιττών επιπλέον απεικονίσεων, κυτταρολογική εξέταση μετά παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και βιοψία, με τις διαδικασίες της].
Από τη μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι τα ποσοστά καρκίνου που εντοπίστηκαν σε γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών ήταν της τάξεως του 0,28%. Η συχνότητα των ψευδώς θετικών ήταν 9,6% και τα ποσοστά επιπρόσθετων απεικονίσεων με μαστογραφία 5,8% και με υπερηχογράφημα 7,3%. Αυτά τα ποσοστά ήταν υψηλότερα σε γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών σε σχέση με γυναίκες άλλων ηλικιακών ομάδων. Τα ποσοστά των FNA (1,6%) και των βιοψιών (0,7%) ήταν επίσης υψηλότερα σε γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών. Ωστόσο, φάνηκε να είναι χαμηλότερα από τα ποσοστά που αναφέρθηκαν για τον καρκίνο του μαστού από το Breast Cancer Surveillance Consortium (BCSC) και άλλες μελέτες στις ΗΠΑ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Τα αποτελέσματα, αν και προκαταρκτικά, δείχνουν την πιθανότητα οι αρνητικές επιπτώσεις της προληπτικής μαστογραφίας ( διαλογής) για τις γιαπωνέζες να είναι μικρότερες από εκείνες για τις αμερικανίδες.
*   Για τις σχετικές οδηγίες δες: http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/uspsbrca.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου