Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Μικρή βελτίωση στην κινητικότητα του άνω άκρου με μετεγχειρητική γυμναστική


* Μπορεί ένα πρόγραμμα ασκήσεων, που αρχίζει 4-6 εβδομάδες μετά την εγχείρηση, να ελαττώσει τις ενοχλήσεις από το άνω άκρο σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για πρώιμο καρκίνο του μαστού;
* 81 γυναίκες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα ασκήσεων 8 εβδομάδων με παθητικές διατάσεις και ασκήσεις προοδευτικής ενδυνάμωσης των μυών του ώμου. Ομάδα ελέγχου 79 γυναικών με αξιολογήσεις της κατάστασης τους και χωρίς πρόγραμμα ασκήσεων. Έλεγχος εκβάσεων με χρήση του ερωτηματολογίου EORTC BR23.

* Καλύτερη απόδοση σε κάμψη και απαγωγή του άνω άκρου για την ομάδα με τις ασκήσεις.
*Συμπέρασμα: Ένα εποπτευόμενο πρόγραμμα άσκησης προσέφερε κάποιο, αν και μικρό, πρόσθετο όφελος στο 6μηνο μετά την εφαρμογή του σε γυναίκες στις οποίες είχαν χορηγηθεί και γραπτές πληροφορίες + υπενθυμίσεις για  να χρησιμοποιούν το άνω άκρο, Και οι δύο ομάδες ανέφεραν κάποιες διαταραχές που περιελάμβαναν οίδημα αμέσως μετά την παρέμβαση και 6 μήνες μετά. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι ασκήσεις αντίστασης ( μυϊκής ενδυνάμωσης) στην μετεγχειρητική περίοδο δεν επίσπευσαν το λεμφοίδημα.
http://www.springerlink.com/content/43n7v7r15367287k/


ΥΣ 
Η ίδια ομάδα από την Αυστραλία έχει δημοσιεύσει ή παρουσιάσει τη μελέτη της και σε άλλα περιοδικά ( π.χ. http://www.asco.org/ascov2/Meetings/Abstracts?&vmview=abst_detail_view&confID=100&abstractID=60211 ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου