Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλο ποσοστό ασθενών επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων.


Ο καρκίνος του μαστού προσφέρει συχνά περισσότερες από μία θεραπευτικές επιλογές, έτσι που στην τελική απόφαση συχνά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιθυμίες και προτιμήσεις των ίδιων των ασθενών.
  • Σκοπός  μελέτης ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο οι προτιμήσεις σ’ ότι αφορά τη συμμετοχή των ασθενών με καρκίνο του μαστού στη διαδικασία λήψης θεραπευτικών αποφάσεων αλλάζουν κατά τη διάρκεια και μετά από τη συζήτηση με το γιατρό τους και να καθορίσει τον αντίκτυπο που έχει η επίτευξη των προσδοκιών των ασθενών στα αποτελέσματα της λήψης αποφάσεων.
·        Ερωτήθηκαν 683 γυναίκες από 5 διαφορετικές χώρες με καρκίνο του μαστού σχετικά με το είδος του ρόλου που θα επιθυμούσαν να έχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη θεραπεία τους, αν δηλ. θα ήθελαν να είχαν πλήρη έλεγχο, να μοιράσουν την ευθύνη μαζί με το γιατρό ή να αφήσουν να κάνει τις επιλογές ο γιατρός. Μετά τη σχετική συζήτηση με το γιατρό οι ασθενείς ερωτήθηκαν για το πώς εξελίχθηκε αυτή και κατά πόσο οι προτιμήσεις τους για το πόσο εμπλεκόμενες θα ήθελαν να είναι μελλοντικά έχει αλλάξει.
·        Παρόλο που μόνο το 28% των γυναικών  ήθελε αρχικά να μεταβιβάσει την επιλογή της απόφασης στο γιατρό, μετά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι κατά τη συζήτηση οι 46 από τις 100 άφησαν το γιατρό να κάνει τις σχετικές επιλογές.
·        282 γυναίκες άλλαξαν τις προτιμήσεις τους μετά τη συζήτηση με το γιατρό και κάτι περισσότερο από τις μισές εξ αυτών ήθελαν πλέον να έχουν περισσότερη εμπλοκή στη λήψη των αποφάσεων.
·        Οι γυναίκες που συμμετείχαν ενεργότερα απ’ όσο είχαν πρόθεση να κάνουν, έδειξαν να είναι λιγότερο αβέβαιες και «μπερδεμένες» και περισσότερο ικανοποιημένες με την επιλογή τους και τη συζήτηση με το γιατρό, απ’ ό, τι εκείνες που είχαν λιγότερη εμπλοκή στη λήψη των αποφάσεων.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού Journal of Clinical Oncology (http://jco.ascopubs.org/content/early/2012/02/06/JCO.2011.37.7952)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου