Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αναστολείς αρωματάσης ως μονοθεραπεία σε μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς. (Μελέτη από το Ανόβερο).


Και άλλη μία μελέτη, αυτή τη φορά από τη Γερμανία, καταπιάνεται με την αποτελεσματικότητα της ορμονοθεραπείας ως αποκλειστικής παρέμβασης σε ηλικιωμένες ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Σημειώνοντας εισαγωγικά ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι  αυτή η θεραπευτική παρέμβαση σε ασθενείς άνω των 70 ετών έδειξαν να επιτυγχάνεται παρόμοια επιβίωση με την καθιερωμένη χειρουργική θεραπεία ( αλλά με υψηλότερη συχνότητα τοπικών υποτροπών), οι συγγραφείς του άρθρου παρουσίασαν στο περιοδικό The Breast Journal την εμπειρία τους από τη χορήγηση αναστολέων αρωματάσης ως πρωταρχική ορμονική θεραπεία για οιστρογονοθετικούς καρκίνους του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είτε παρουσίαζαν μεγάλη συνοσηρότητα ή αρνήθηκαν τη χειρουργική ή ήταν πολύ μεγάλες σε ηλικία.
Η ενδιάμεση ηλικία των 56 ασθενών της μελέτης ασθενών ήταν τα 74 έτη (κυμαινόταν από 52 ως 102 ετών). Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν από 5 έως 92 μήνες ( ενδιάμεση παρακολούθηση: 40 μήνες).
Σε επτά ασθενείς (12%) επετεύχθη πλήρη κλινική υποχώρηση και σε τριάντα μία (57%) μερική ανταπόκριση (συνολική μετρήσιμη απαντητικότητα της τάξεως του 69%). Επιπρόσθετα, σε επτά ασθενείς (12%) η νόσος παρέμεινε σταθερά, δίνοντας έτσι ένα κλινικό όφελος (πλήρη υποχώρηση + μερική υποχώρηση + σταθερή νόσο) της τάξεως του 81%.
Έντεκα ασθενείς (19%) παρουσίασαν  πρόοδο της νόσου μετά από την αρχική μερική απαντητικότητα ή σταθεροποίηση της νόσου.
Μόνο μία ασθενής (2%) παρουσίασε πρόοδο της νόσου ενώ βρισκόταν υπό αγωγή  τους πρώτους μήνες.
Είκοσι δύο ασθενείς (39%) υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία μετά από συναινετική δήλωση για να επιτευχθεί καλύτερος τοπικός έλεγχος.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρωταρχική ορμονική θεραπεία με αναστολείς αρωματάσης μπορεί να προσφέρει μία αποτελεσματική και ασφαλή εναλλακτική  λύση στη χειρουργική και να δώσει ένα υψηλό ποσοστό τοπικού ελέγχου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που αρνούνται τη χειρουργική ή που κρίνονται ότι δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλες σε ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου