Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μαστού σε γυναίκες οικογενειών με πολλαπλά περιστατικά της νόσου.


Είναι γνωστό ότι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μία γυναίκα είναι η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις όπου η νόσος έχει εμφανιστεί σε πολλά μελή της ίδιας οικογένειας, τόσο σε στενούς όσο και πιο μακρινούς συγγενείς, όπου μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες για την  ακρίβεια των δεδομένων, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τους άρρενες που ασθένησαν. Στη διευκρίνιση αυτών των περιπτώσεων εστίασε μελέτη από τη Σουηδία, που χρησιμοποίησε στοιχεία από μια εθνικής εμβέλειας βάση δεδομένων για οικογενειακούς καρκίνους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης της νόσου σχετίζεται με την εμφάνιση της σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού. Εάν υπάρχουν τουλάχιστον δύο γυναίκες πρώτου βαθμού συγγένειας που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, ο σχετικός κίνδυνος αυξάνει κατά τουλάχιστον 2,8. Ο κίνδυνος αυξανόταν πάρα πολύ, περίπου 10 φορές, σε γυναίκες στις οποίες και οι δύο γονείς είχαν παρουσιάσει τη νόσο. Ο σχετικός κίνδυνος αν είχε προσβληθεί μόνο ο πατέρας ή μόνο η μητέρα ήταν σχεδόν ίδιος (1,73 και 1,74 αντίστοιχα)
O σχετικός κίνδυνος για γυναίκες αύξανε περισσότερο αν είχε εμφανίσει τη νόσο αδελφός (2,48), απ’ ότι αν την είχε εμφανίσει αδελφή ( 1,87).
Ο κίνδυνος αν το συγγενικό πρόσωπο με ιστορικό καρκίνο του μαστού ήταν η γιαγιά, ήταν μικρότερος από τον αντίστοιχο αν την νόσο είχε εμφανίσει αδελφή.
Συμπερασματικά, από την μελέτη αναδείχθηκε πως:
- σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο είναι εκτεθειμένες γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό που αφορά και τους δύο γονείς.
- ο αντρικός καρκίνος του μαστού έχει μια πιο ισχυρή γενετική βάση απ’ ότι ο καρκίνος που εμφανίζεται στις γυναίκες. Περαιτέρω έρευνα σ’ αυτή τη θεματολογία είναι απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου