Η κόπωση ταλαιπωρεί ως και το 33% των γυναικών που επιβιώνουν από καρκίνο του μαστού και δεν υπάρχουν αξιολογημένες εμπειρικά θεραπευτικές παρεμβάσεις γι’αυτό το σύμπτωμα.
Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού Cancer, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης με δύο ομάδες, στην προσπάθεια τους να αξιολογήσουν την καταλληλότητα της lyengar γιόγκα σε ασθενείς που επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού και οι οποίες παρουσίασαν μετά τη θεραπεία μία επιμένουσα κόπωση, που δεν μπορούσε να αποδοθεί σε άλλα αίτια.
Μία ομάδα απ’ αυτές τις ασθενείς (31 στον αριθμό) συμμετείχε σ’ ένα πρόγραμμα lyengar γιόγκα διάρκειας 12 εβδομάδων και μία άλλη ομάδα 15 γυναικών (ομάδα ελέγχου) συμμετείχε σε πρόγραμμα ενημέρωσης, επίσης διάρκειας 12 εβδομάδων.
Πρωταρχικός στόχος της έρευνας ήταν αλλαγές στην ένταση της κόπωσης, που καταγράφηκε στην αρχή, αμέσως μετά την εφαρμογή και τρεις μήνες μετά τη συμπλήρωση του προγράμματος. Πρόσθετοι στόχοι περιελάμβαναν τις αλλαγές στα επίπεδα κατάθλιψης, στον ύπνο, στο στρες που βίωναν και στο σφρίγος.
Η σοβαρότητα της κόπωσης μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την αρχική καταγραφή στην ενδιάμεση μέτρηση και μετά από έξι μήνες παρακολούθησης στην ομάδα της γιόγκα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (P=0,032).
Επιπρόσθετα η ομάδα που συμμετείχε στη γιόγκα είχε σημαντική αύξηση του σφρίγους σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (P=0,011).
Και οι δύο ομάδες είχαν θετικές αλλαγές στα συμπτώματα κατάθλιψης και του στρες (P<0,5).
Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον ύπνο και στην σωματική κατάσταση.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια στοχευμένη παρέμβαση με γιόγκα οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις στην κόπωση και στο σφρίγος των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού και οι οποίες έχουν επίμονα συμπτώματα κόπωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου