Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ολλανδική μελέτη δείχνει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ετερόπλευρου καρκίνου για φορείς μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA


Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΠΡΑΛΗΣ.
Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες που επιβιώνουν από ένα πρωτοπαθή καρκίνο του μαστού έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου στον άλλο μαστό τους. Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο 34ο Ετήσιο “San Antonio Breast Cancer Symposium”, Ολλανδοί ερευνητές, υποστηρίζουν πως γυναίκες που υποβλήθηκαν σε επέμβαση για καρκίνο μαστού και είναι φορείς μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1 ή BRCA2 είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα πρωτοπαθή καρκίνο στον άλλο μαστό.
Η μελέτη BOSOM (Breast Cancer Outcome Study of Mutation Carriers), συμπεριέλαβε  4.856 γυναίκες με διαγνωσμένο διηθητικό καρκίνο του μαστού, ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, από 10 νοσοκομεία της Ολλανδίας την περίοδο 1970 - 2003. Απ’ αυτές, οι 206 (4,2%) είχαν μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2. 
Το συνολικό ποσοστό εμφάνισης του ετερόπλευρου καρκίνου του μαστού ήταν 9%. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 9,8 έτη.  Ο συνολικός 15ετής κίνδυνος εκδήλωσης ετερόπλευρου καρκίνου του μαστού ήταν 10,4% για μη φορείς της μετάλλαξης και 35,4% για τους φορείς. Οι γυναίκες φορείς μεταλλάξεων στα BRCA1 και BRCA2, των οποίων η αρχική διάγνωση της νόσου έγινε σε ηλικία 40 ετών ή νεότερη, παρουσίαζαν ένα 15ετή κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον ετερόπλευρο μαστό ίσο με 52,4%. 
Σε γυναίκες φορείς BRCA1 ή 2 οι οποίες ήταν μεταξύ 40 και 50 ετών, ο 15-ετής κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στον ετερόπλευρο μαστό ήταν της τάξεως του 21,3%. 
Οι Ολλανδοί ερευνητές θεωρούν πως η συγκεκριμένη μελέτη που αφορά γυναίκες φορείς γονιδιακών μεταλλάξεων, δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε ακόμα καλύτερα τον κίνδυνο ανάπτυξης ετερόπλευρου καρκίνου μαστού και να συναποφασίσουμε με την ασθενή την πιο ενδεδειγμένη θεραπευτική παρέμβαση.

34th Annual San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS): Abstract S4-2. Presented December 8, 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου