Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Γνωσιακή δυσλειτουργία μετά ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία.


Οι εκπτώσεις στις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου μετά από χημειοθεραπεία υπήρξε (και συνεχίζει να είναι) θέμα ερευνητικού ενδιαφέροντος. Πολλές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παρατηρείται μία μείωση της μνήμης και της συγκέντρωσης σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, ενώ κάποιες άλλες εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι απολύτως ορθό, στο βαθμό που σε πολλές από τις «ενοχοποιητικές» μελέτες δεν είχε ελεγχθεί το προχημειοθεραπευτικό γνωσιακό επίπεδο των ασθενών.
Η επίδραση της θεραπείας στον εγκέφαλο περιγράφεται στην εκλαϊκευτική αγγλική ορολογία με τον όρο “chemobrain”, δηλ «χημειοεγκέφαλος».
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer και η οποία περιέλαβε ασθενείς σταδίου 0-ΙΙ που είχαν αντιμετωπιστεί με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ( αρ=62), είτε είχαν λάβει μόνο ακτινοθεραπεία (αρ.= 67). Ως ομάδα ελέγχου χρησίμευσαν γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου ( αρ.= 184).
Όλες οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε νευρο-ψυχολογικό έλεγχο 6 μήνες μετά τη θεραπεία και 36 μήνες αργότερα. Στα ίδια χρονικά διαστήματα έγινε και ο έλεγχος των γυναικών της ομάδας ελέγχου.
 Από τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαιώθηκε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε  χημειοθεραπεία εμφάνιζαν συχνότερα γνωσιακά προβλήματα τα οποία υφίσταντο τρία χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας. Αλλά και η ακτινοβολία, ως μονοθεραπεία, φάνηκε να προκαλεί παρόμοια προβλήματα, ενώ κάτι τέτοιο δεν προέκυψε να συνδέεται με την ορμονοθεραπεία ( ταμοξιφένη).
Οι συγγραφείς του άρθρου  καταλήγουν στο συμπέρασμα πως χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη στη διερεύνηση τέτοιων προβλημάτων και η ακτινοθεραπεία, ενώ είναι αναγκαία η μελέτη για την αναζήτηση των μηχανισμών που ευθύνονται για τις γνωσιακές δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου