Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Η αποτελεσματικότητα της νεοεπικουρικής χημειοθεραπείας ενισχύεται με την προσθήκη λετροζόλης.


Σε τοπικά προχωρημένους καρκίνους του μαστού η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν το χειρουργείο ( νεοεπικουρική θεραπεία) συμβάλει στη μείωση του μεγέθους του όγκου και μπορεί να επιτρέψει τη διεξαγωγή επέμβασης διατήρησης του μαστού σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν φαινόταν εφικτό κατά την αρχική διάγνωση. Μία τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης ΙΙΙ, από το Ιράν, με 101 ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της προσθήκης λετροζόλης στην νεοεπικουρική χημειοθεραπεία.
Διαπιστώθηκε ότι πλήρης ιστολογικά επιβεβαιωμένη ανταπόκριση επιτεύχθηκε στο 25,5% των ασθενών της ομάδας που έλαβε και λετροζόλη, έναντι 10,2% των ασθενών της ομάδας με μόνο χημειοθεραπεία. Κλινικά πλήρη απαντητικότητα παρουσίασαν το 27,6% των ασθενών με λετροζόλη, έναντι 10,2% της ομάδας ελέγχου ( μόνο χημειοθεραπεία, χωρίς λετροζόλη). Αυτή η απαντητικότητα ήταν μεγαλύτερη στις περιπτώσεις των ασθενών με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς.
Σ’ ότι αφορά τις συνηθέστερες παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετος, καταστολή μυελού οστών και βλεννογονίτιδες, δεν υπήρξε διαφορά μεταξύ των δύο σχημάτων. Οι εξάψεις, όμως, ήταν συχνότερες στην ομάδα των ασθενών που ελάμβαναν λετροζόλη.
Συμπερασματικά, η χορήγηση λετροζόλης μαζί με την νεοεπικουρική χημειοθεραπεία βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της τελευταίας, χωρίς να προσθέτει ιδιαίτερες παρενέργειες.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τόπο του περιοδικού Breast Cancer Research and Treatment:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου