Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Τα μακροχρόνια αποτελέσματα μίας ειδικής κλινικής για ηλικιωμένες ασθενείς με καρκίνο του μαστού αρχικών σταδίων.


Είναι γνωστό πως για λόγους που ανάγονται πρωτίστως στις ικανότητες του ξενιστή, ο καρκίνος του μαστού σε ηλικιωμένες γυναίκες επιβάλει έναν ιδιαίτερο τρόπο διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης. Με άλλα λόγια, η ηλικία προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές. Σε μία περιοχή της Αγγλίας, στο Derby, επέλεξαν το 1973 να ιδρύσουν μία ειδική κλινική για ηλικιωμένες ασθενείς με καρκίνο του μαστού, η οποία πρόσφατα έχει εφαρμόσει μία διεπιστημονική προσέγγιση, συνδυάζοντας χειρουργική και ογκολογία.Με αυτό τον τρόπο εκτίμησαν ότι θα προσέφεραν καλύτερες υπηρεσίες στις ασθενείς αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Πρόσφατα ( στα μέσα Οκτωβρίου) στις διαδικτυακές σελίδες του περιοδικού Annals of Oncology δημοσιεύθηκε μία μελέτη με τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής, στην οποία, περιληπτικά, παρουσιάστηκαν τα εξής:
Από την αρχή της λειτουργίας της κλινικής έως το 2010 είχαν αντιμετωπιστεί 1.758 γυναίκες. Από την ανασκόπηση των αρχείων διαπιστώθηκε ότι την τελευταία δεκαετία το 56.3% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, ακολουθούσε σε συχνότητα η ορμονοθεραπεία ( 41.1%) και τέλος η ακτινοθεραπεία( 1,5%).
Πριν από το 1999 είχε αντιμετωπιστεί χειρουργικά το 42,8%, με ορμονοθεραπεία το 55,6% και με ακτινοθεραπεία το 1%.
Η χρήση της επικουρικής ορμονοθεραπείας αυξήθηκε αφού η εφαρμογή της από 33,6% έφτασε στο 54,9%, ενώ και η επικουρική ακτινοθεραπεία βρήκε ευρύτερη εφαρμογή από το 5,8% στο 34,6%.
Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε στην ετήσια συχνότητα  της τοπικής υποτροπής ( από το 2,2% στο 0,5%), της περιοχικής ( από 1,8% στο 0,4%) και της απομακρυσμένης μετάστασης (από 2,9% στο 1,9%).
Βελτίωση έδειξαν και τα στοιχεία σχετικά με την 5-ετή επιβίωση, τόσο την ειδική από καρκίνο του μαστού, όσο και τη συνολική ( 81% vs 91% και 56& vs 71%)
Στο συμπέρασμα τους οι συγγραφείς του άρθρου επισημαίνουν ότι ενώ στην πρόσφατη δεκαετία η χειρουργική αποτελεί την πλέον συχνά επιλεγόμενη αρχική θεραπεία, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών αντιμετωπίζονται με άλλο τρόπο. Και αυτή είναι μία επιλογή που βασίστηκε στην ομαδική από πολλές ειδικότητες συνεργασία στην κλινική. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης των θεραπευτικών επιλογών φαίνεται να παράγει εξαιρετικές κλινικές εκβάσεις , που είναι σημαντικά καλύτερες από τις προηγούμενες περιόδους.

Υ.Γ.:Η πρακτική της ιδιαίτερης προσέγγισης των ηλικιωμένων με μία αφιερωμένη σ αυτές κλινικής είναι ελκυστική. Θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στη χώρα μας, με εξειδίκευση κάποιων στελεχών των κλινικών μαστού, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την παθολογία - ογκολογία και το ακτινοθεραευτικό τμήμα. Τα στελέχη αυτά θα μπορούσαν να απαρτίζουν μία από κοινού δραστηριοποιούμενη ομάδα μέσα στις υπάρχουσες δομές των κλινικών στα νοσοκομεία μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου