Στο ερώτημα ποιοι δημογραφικοί παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού να εμφανίσουν συμπτώματα ψυχολογικής επιβάρυνσης μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και πότε εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, προσπάθησε να απαντήσει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μισσούρι σε 225 ασθενείς.
Από αυτήν φάνηκε ότι η οικογενειακή κατάσταση αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα, αφού οι μοναχικές γυναίκες και εκείνες με παιδιά στο σπίτι είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του έτους μετά τη θεραπεία.
Επίσης το ύψος του εισοδήματος και η ηλικία επηρέαζαν την πιθανότητα κατάθλιψης στις επιβιώσαντες από καρκίνο του μαστού. Ενώ σε όλες τις ασθενείς τα επίπεδα ψυχολογικής επιβάρυνσης ήταν ίδια, οι εύπορες έδειξαν μία ταχύτερη υποχώρηση της μέσα στο χρόνο μετά τη θεραπεία. Υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης κατά τη θεραπεία είχαν οι νεότερες ασθενείς, αλλά μετά το τέλος της η ένταση της κατάθλιψης ήταν ίδια με εκείνη των ηλικιωμένων ασθενών.
Σε μια άλλη μελέτη με 213 ασθενείς, η ίδια επιστημονική ομάδα, παρατήρησε ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς εκδήλωναν ασθενέστερη πρόθεση να τηρήσουν το θεραπευτικό σχέδιο και ήταν λιγότερο πιθανό να τηρήσουν την καθορισθείσα φαρμακευτική αγωγή, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα στην έκβαση της αγωγής και την πρόγνωση της νόσου.
Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychology and Health
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου