Τα τελευταία χρόνια έχουν «φουντώσει» οι συζητήσεις για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της τακτικής προληπτικής εξέτασης με μαστογραφία. Τόσο οι υπέρμαχοι του πληθυσμιακού ελέγχου, όσο και οι σκεπτικιστές, παρουσιάζουν ανα τακτά χρονικά διαστήματα πορίσματα και εκτιμήσεις για να ενισχύσουν την άποψη τους. Πρόσφατα, στο περιοδικό Archives of Internal Medicine http://archinte.ama-assn.org/cgi/reprint/archinternmed.2011.476 δημοσιεύθηκε μία ενδιαφέρουσα μελέτη από το New Hampshire. Σύμφωνα με τους συγγραφείς , « Ένα από τα πιο πειστικά μηνύματα για την προώθηση του πληθυσμιακού ελέγχου με μαστογραφία προέρχεται από γυναίκες που δηλώνουν ότι η προληπτική εξέταση ήταν αυτή που τους έσωσε τη ζωή. Άλλες εκβάσεις, όμως είναι πιθανές, Μία γυναίκα μπορεί να ανακάλυψε νωρίς τον καρκίνο της και να μην κέρδισε απ’ αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι ο καρκίνος της θα ήταν το ίδιο αντιμετωπίσιμος και όταν παρουσιάζονταν κλινικά. Αυτή η πιθανότητα αυξάνει καθώς βελτιώνονται οι μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου αρχικών σταδίων. Εναλλακτικά, μία γυναίκα μπορεί να υπερδιαγνώσθηκε – δηλ. να διαγνώστηκε μ’ έναν καρκίνο που δεν ήταν προορισμένος να προκαλέσει συμπτώματα ή να σκοτώσει. Επειδή είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι εναλλακτικές υπάρχουν, σ’ αυτό το άρθρο, υπολογίσαμε την πιθανότητα που έχει, στην πραγματικότητα, μια γυναίκα με καρκίνο που ανακαλύφθηκε στον προληπτικό έλεγχο, να έσωσε τη ζωή της απ΄αυτό το γεγονός.»
Για το σκοπό αυτό οι ερευνητές δημιούργησαν μία απλή μέθοδο εκτίμησης αυτής της πιθανότητας. Με κατάλληλο λογισμικό υπολογίστηκε ο δεκαετής κίνδυνος διάγνωσης και ο κίνδυνος θανάτου στην εικοσαετία, χρονικός ορίζοντας αρκετά μεγάλος για να συλλάβει τα μειούμενα με το χρόνο οφέλη του πληθυσμιακού ελέγχου.
Χρησιμοποιήθηκαν μία σειρά από εκτιμήσεις για την ικανότητα του μαστογραφικού προληπτικού ελέγχου να ελαττώνει τη θνητότητα του καρκίνου του μαστού (σχετικός κίνδυνος μείωσης, 5 έως 25%). Στη συνέχεια υπολογίστηκε ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού με ή χωρίς μαστογραφία σε ομάδες γυναικών διαφορετικών ηλικιών (ηλικιών από 40 , 50, 60 και 70ετών).
Διαπιστώθηκε ότι για μία γυναίκα στα 50 ο εκτιμώμενος κίνδυνος ανακάλυψης καρκίνου μαστού από τον προληπτικό έλεγχο τα επόμενα δέκα χρόνια είναι 1.910 για κάθε 100.000 γυναίκες.
Ο εκτιμώμενος εικοσαετής κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού αντίστοιχα γι αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι 990 στις 100.000 γυναίκες.
Υποθέτοντας ότι η μαστογραφία έχει ελαττώσει ήδη τον κίνδυνο κατά 20%, ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση απουσίας της μαστογραφίας θα ήταν 1240 γυναίκες ανά 100.000, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη ενός οφέλους στη θνησιμότητα της τάξεως των 250 γυναικών ανά 100.000.
Έτσι η πιθανότητα μίας γυναίκας με καρκίνο που ανιχνεύτηκε κατά τον προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο να αποφύγει ένα θάνατο από καρκίνο του μαστού εξαιτίας της μαστογραφίας είναι 13% (250 /1910). Αυτός ο αριθμός μειώνεται στο 3% εάν ο έλεγχος της μαστογραφίας οδηγούσε σε μείωση της θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 5%.
Παρόμοιες αναλύσεις σε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών έδειξαν ότι οι εκτιμήσεις ήταν κάτω από 25%.
Με βάση τα ανωτέρω οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού που ανιχνεύεται κατά τον πληθυσμιακό έλεγχο δεν έχουν σώσει τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του ελέγχου. Αντιθέτως, είναι είτε πιο έγκαιρα διαγνωσθείσες (με καμία επίδραση στη θνησιμότητά τους) ή υπερδιαγνωσμένες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου