Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Καπεσιταβίνη: η τροποποίηση της δόσης μειώνει τις παρενέργειες, διατηρεί την αποτελεσματικότητα.


Η καπεσιταβίνη ( Xeloda) έχει αποδειχθεί χρήσιμη σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού.
Η μονοθεραπεία με καπεσιταβίνη ( Xeloda) ενδείκνυται για τους ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού, μετά από αποτυχία των ταξανών ή χημειοθεραπευτικού σχήματος που περιείχε ανθρακυκλίνη ή σε ασθενείς που δεν ενδείκνυται περαιτέρω θεραπεία με ανθρακυκλίνη. (http://www.sfee.gr/files/medicine/Xeloda%20150.pdf)
Συχνά, όμως, οι ασθενείς που λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο εμφανίζουν παρενέργειες, οι οποίες, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες μπορεί να αντιμετωπιστούν με μείωση της δόσης ( που είναι εύκολη καθώς πρόκειται για δισκίο που χορηγείται δύο φορές την ημέρα ), χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα της αγωγής.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τόπο του  περιοδικού Clinical Breast Cancer, τον Αύγουστο (http://www.clinical-breast-cancer.com/article/S1526-8209(11)00111-X/abstract),παρουσιάζονται τα υπάρχοντα αποτελέσματα των σχετικών μελετών για τη μείωση της δόσης της καπεσιταβίνης σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.
Ελάττωση της δόσης χρειάστηκε να γίνει στο 41% των ασθενών που ελάμβαναν το φάρμακο ως μονοθεραπεία και στο 65% σε όσες ελάμβαναν συνδυασμό του φαρμάκου με δοσεταξέλη.
Η μείωση της δόσης δεν επηρέασε το χρόνο έως την πρόοδο της νόσου ούτε τη  συνολική επιβίωση, αλλά συνοδεύτηκε από λιγότερες παρενέργειες, ειδικά του συνδρόμου χειρός – ποδός, της διάρροιας και της στοματίτιδας.
Έτσι, τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών υποστηρίζουν την πρακτική της μείωσης της δόσης της καπεσιταβίνης, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να ξεκινήσει η θεραπεία με χαμηλότερη δόση ( <1.250 mg/m(2) δύο φορές την ημέρα), για να μειωθεί η τοξικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου