Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για τον διεγχειρητικό έλεγχο των ορίων εκτομής;


Στο περιοδικό Annals of Surgery δημοσιεύθηκε μία μέτα-ανάλυση 35 μελετών ( που πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια από τις αρχικά ανευρεθείσες 838) και οι οποίες είχαν ως αντικείμενο να διερευνήσουν ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να γνωρίζει ο χειρουργός ότι έχει αφαιρέσει με επαρκή όρια τον όγκο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα την μεγαλύτερη ευαισθησία και εξειδίκευση έδωσε η ταχεία βιοψία του αφαιρεθέντος παρασκευάσματος, ακολουθούμενη κατά σειρά από την κυτταρολογική εξέταση, το διεγχειρητικό υπερηχογράφημα, την μαστογραφική απεικόνιση και την οπτική φασματοσκοπία.
Οι συγγραφείς της μέτα-ανάλυσης σημειώνουν ότι οι δύο καλύτερες μέθοδοι απαιτούν εξειδικευμένα κέντρα και χρόνο και πως οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται για αυτό το σκοπό ( τον έλεγχο των ορίων) πρέπει να αναμετρηθούν με τις υφιστάμενες στο θέμα της διαγνωστικής ακρίβειας, της ταχύτητας της απάντησης, του κόστους και της αξιοπιστίας.
ΠΗΓΗ: http://journals.lww.com/annalsofsurgery/pages/articleviewer.aspx?year=9000&issue=00000&article=96543&type=abstract


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου