Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Με τίτλο « Οι κίνδυνοι της μη διάγνωσης του καρκίνου συγκριτικά με τους θεωρητικούς κινδύνους της έκθεσης σε ακτινοβολία» δημοσιεύθηκε ένα σύντομο εκδοτικό άρθρο στο περιοδικό Oncology ( όπου υπάρχει και ένα σχετικό αφιέρωμα ελεύθερα προσβάσιμο). Στο άρθρο αναφέρονται συνοπτικά ορισμένα δεδομένα, μεταξύ των οποίων:
Οι πιθανές βλάβες από την ακτινοβολία κατά την διαδικασία της ιατρικής απεικόνισης προέρχονται από δεδομένα επιζώντων από την ατομική βόμβα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο κίνδυνος υφίσταται αν υπάρξει έκθεση σε ακτινοβολία σε δόσεις μεγαλύτερες των 100mSv. Σε λιγότερες δόσεις είναι στατιστικά αδύνατο να αναδειχθεί σχέση μεταξύ εμφάνισης καρκίνου και ακτινοβολίας. Επιπρόσθετα η περιοδική έκθεση σε ακτινοβολία περιορισμένων περιοχών του σώματος δεν μπορεί να συγκριθεί από την ολόσωμη ακτινοβόληση που συμβαίνει μετά από πυρηνικό ατύχημα ή έκρηξη ατομικής βόμβας.
Η Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού για την Ιατρική Φυσική [IOMP] συμπέρανε το 2013 ότι "δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αποτρέπει τη διεξαγωγή οποιασδήποτε αιτιολογημένης ιατρικής εξέτασης που συνεπάγεται έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία ».

Είναι γεγονός, με στοιχεία από τις Η.Π.Α., ότι έχει διπλασιαστεί το ποσό της ακτινοβολίας που δέχεται ένας κάτοικος αυτής της χώρας. Τη δεκαετία του 80 η ανά κάτοικο δόση ήταν της τάξεως των 3,6 mSv, εκ των οποίων τα 0,54 mSv προέρχονταν από ακτινοβολία εξαιτίας ιατρικής απεικόνισης. Το 2006 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 6,2 και 3mSv. Παρ’ όλο τον διπλασιασμό τα ποσά είναι πάρα πολύ απομακρυσμένα από το όριο των 100mSV.

Η συζήτηση για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της ιατρικής διαγνωστικής ακτινοβολίας έχουν τα τελευταία χρόνια ενταθεί στο θέμα της μαστογραφίας. Όμως, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το όφελος από την αναμενόμενη μείωση της θνησιμότητας εξαιτίας της έγκαιρης διάγνωσης υπερτερεί πάρα πολύ σε σχέση με τους υποτιθέμενους καρκίνους που μπορεί να δημιουργηθούν από την έκθεση στην ιοντίζουσα ακτινοβολία που εκτίθενται οι γυναίκες κατά τον πληθυσμιακό έλεγχο.

Παρά την αύξηση της συχνότητας εφαρμογής των απεικονιστικών εξετάσεων με ιοντίζουσες ακτινοβολίες την τελευταία 30ετία, δεν παρατηρήθηκε αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο, αλλά αντίθετα οι πρόοδοι στην απεικόνιση και θεραπεία συνέβαλαν σε μείωση της κατά 12,1%.

Υ.Σ. Και επειδή συχνά γίνεται σύγχυση για το αν είναι σωστός ο όρος «ιοντίζουσα» ή είναι προτιμότερος ο όρος « ιονίζουσα», τηναπάντηση δίνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
http://www.eeae.gr/gr/index.php?menu=0&fvar=html/president/_info_radiation_ion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου