Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Οδηγία της ASCO: Επικουρική θεραπεία σε ασθενείς με ορμονοθετικό καρκίνο.


Κλινική ερώτηση:
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας πρέπει να προσφέρεται σε προ- ή μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοθετικούς καρκίνους; 
Ποια είναι η κατάλληλη διάρκεια της θεραπείας;

Απάντηση:
Στις γυναίκες που έχει διαγνωστεί ορμονοθετικός καρκίνος πρέπει να χορηγείται επικουρική ορμονοθεραπεία με: 

Ταμοξιφένη για μία αρχική διάρκεια 5 ετών.

Μετά την 5ετία, οι γυναίκες συνιστάται να λαμβάνουν επιπρόσθετη θεραπεία με βάση την ύπαρξη ή όχι εμμηνόπαυσης.

  • Αν οι γυναίκες είναι περιεμμηνοπαυσιακές ή αν είναι άγνωστη η κατάσταση της εμμηνόπαυσης ή δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θα πρέπει οι γυναίκες να συνεχίσουν ταμοξιφένη για μία συνολική διάρκεια 10 ετών. 
  • Αν οι γυναίκες έχουν οριστικά εισέλθει στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να τους προσφέρεται είτε συνέχιση της θεραπείας με ταμοξιφένη, ώστε να συμπληρώσουν συνολικά 10 χρόνια, είτε να αλλάξουν θεραπεία και να λαμβάνουν αναστολέα της αρωματάσης για 5 χρόνια ( έτσι που η συνολική διάρκεια της θεραπείας να είναι 10 χρόνια)

Κλινική ερώτηση:
Τι είδους ορμονοθεραπείες θα πρέπει να προσφέρονται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοθετικούς καρκίνους; 
Ποια είναι η κατάλληλη διάρκεια της θεραπείας;

Απάντηση:
Γυναίκες στις οποίες έχει διαγνωστεί ορμονοθετικός καρκίνος μαστού και είναι μετεμμηνοπαυσιακές θα πρέπει να τους προσφέρεται επικουρική ορμονοθεραπεία με μία από τις ακόλουθες αρχικές επιλογές:

  • Ταμοξιφένη για 10 χρόνια.
  • Έναν αναστολέα αρωματάσης για 5 χρόνια. (Τα υπάρχοντα δεδομένα είναι ανεπαρκή για να συστηθεί η χορήγηση για περισσότερο από 5 χρόνια).
  • Ταμοξιφένη για μία αρχική διάρκεια 5 χρόνων και μετά αλλαγή θεραπείας με  έναν αναστολέα αρωματάσης για άλλα 5 χρόνια ( συνολικά 10 χρόνια επικουρικής ορμονοθεραπείας).
  • Ταμοξιφένη για 2-3 χρόνια και μετά αλλαγή σε θεραπεία με αναστολέα αρωματάσης για άλλα 5 χρόνια ( Συνολική διάρκεια 7 - 8 χρόνια επικουρικής ορμονοθεραπείας).

Κλινική ερώτηση:
Ποια είναι η κατάλληλη διαδοχή σκευασμάτων στην επικουρική ορμονοθεραπεία;

Απάντηση:
Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν αντέχουν την ταμοξιφένη ή τον αναστολέα αρωματάσης θα πρέπει να τους προσφέρεται η εναλλακτική επιλογή στην επικουρική ορμονοθεραπεία.

  • Αν οι γυναίκες έχουν λάβει έναν αναστολέα αρωματάσης, αλλά σταμάτησαν την αγωγή σε λιγότερο από 5 χρόνια, μπορεί να τους προσφερθεί ταμοξιφένη για ένα σύνολο 5 χρόνων.
  • Αν οι γυναίκες έχουν λάβει ταμοξιφένη για 2-3 χρόνια, θα μπορούσε να τους προσφερθεί η αλλαγή σε αναστολέα αρωματάσης για 5 χρόνια, για μια συνολική διάρκεια της επικουρικής ορμονοθεραπείας 7- 8 χρόνια

Σε γυναίκες που έχουν λάβει 5 χρόνια ταμοξιφένη ως επικουρική ορμονοθεραπεία, θα πρέπει να τους προσφέρεται πρόσθετη επικουρική ορμονοθεραπεία.

  • Αν οι γυναίκες είναι μετεμμηνοπαυσιακές θα πρέπει να τους προσφερθεί ταμοξιφένη για μία συνολική διάρκεια 10 ετών ή να αλλάξουν σε αναστολέα αρωματάσης για 5 χρόνια, δηλ. συνολικά 10 χρόνια επικουρικής ορμονοθεραπείας.
  • Αν οι γυναίκες είναι προ-, περιεμμηνοπαυσιακές ή δεν μπορεί να προσδιοριστεί η κατάσταση της εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να τους προσφέρεται επιπρόσθετα 5 χρόνια ταμοξιφένης, για μία συνολική διάρκεια 10 χρονών επικουρικής ορμονοθεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου