Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Η χρησιμότητα των χρώσεων PAS και alcian blue στην κυτταρολογική εξέταση νεοπλασμάτων του μαστού. 
Οι ερευνητές Panicker N, Jariwala P, Buch A, Joshi M., του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής του Πανπιστημιακού Κέντρου Ιατρικής Έρευνας του Pimpri, στην Ινδία, διερεύνησαν τη χρησιμότητα των χρώσεων PAS και alcian blue στην κυτταρολογική εξέταση νεοπλασμάτων του μαστού και των σιελογόνων αδένων. Όπως είναι γνωστό, τα νεοπλάσματα του μαστού μπορούν να διαγνωστούν σχετικά  εύκολα με τη βοήθεια της κυτταρολογικής εξέτασης (παρακέντηση δια λεπτής βελόνης). Πολλά από τα νεοπλάσματα αυτά παράγουν βλέννες, οι οποίες μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα στα κυτταρολογικά επιχρίσματα. Για το σκοπό της μελέτης, μελετήθηκαν 75 περιστατικά νεοπλασμάτων του μαστού και των σιελογόνων αδένων, τα οποία χρώσθηκαν με τις χρώσεις PAS-D και Alcian blue.
Στα νεοπλάσματα του μαστού που μελετήθηκαν, όλα τα ενδοκυττάρια έγκλειστα βλέννης που αναγνωρίστηκαν με τη χρώση  PAS-D, ανήκαν σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, με την εξαίρεση ενός περιστατικού που αφορούσε σε ινοαδένωμα. Η στρωματική ουσία, τόσο του βλεννώδους αδενοκαρκινώματος όσο και του ινοαδενώματος με μυξοειδή μετατροπή χρώσθηκε με τη χρώση PAS-D, ωστόσο η κυτταρολογική εικόνα ήταν διαφορετική. 
Συμπερασματικά, οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση της χρώσης PAS-D για την αναγνώριση ενδοκυττάριων έγκλειστων βλέννης, τα οποία  με τη σειρά τους μπορεί να βοηθήσουν στη διάκριση μεταξύ καλοήθων και καοήθων εξεργασιών του μαστού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου