Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο μαστού είναι καλύτερη μετά από ογκεκτομή παρά μετά μαστεκτομή.


Γυναίκες με μικρούς, πρώιμους καρκίνους του μαστού, μπορεί να έχουν καλύτερες δυνατότητες επιβίωσης μετά από ογκεκτομή και ακτινοβολία σε σχέση με την μαστεκτομή, σύμφωνα με νέα ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, στις 28/1/2013.

Παρότι δεν καθορίζουν γιατί οι γυναίκες, που υπόκεινται σε μαστεκτομή έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, οι Shelley Hwang και συν. από το Duke Cancer Institute των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα τους δημιουργούν εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των συντηρητικών επεμβάσεων ακόμη και για τις γυναίκες με επιθετικότερους καρκίνους. Τα νεότερα αυτά στοιχεία είναι αρκετά επικαιρα, δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης τάσης επιλογής της μαστεκτομής, ακόμη και για μικρούς όγκους.

Η Hwang υποστηρίζει ότι: «τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα πρέπει να καθησυχάζουν τις γυναίκες, δεδομένου ότι φαίνεται ότι για όλες τις ηλικιακές ομάδες και τους ιστολογικούς τύπους, η συντηρητική επέμβαση εξακολουθεί να αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τις γυναίκες με μικρούς πρώιμους καρκίνους».

Για την εργασία τους οι Hwang και συν. μελέτησαν τα δεδομένα 112,000 περιστατικών καρκίνων του μαστού ηλικίας 39 έως 80 ετών, σταδίων Ι και ΙΙ, που είχαν διαγνωσθεί στην Καλιφόρνια μεταξύ 1990 και 2004 και είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή (45%) ή σε συντηρητική επέμβαση και ακτινοβολία (55%) και είχαν παρακολουθηθεί έως το 2009. Καμία μαστεκτομηθείσα δεν είχε λάβει ακτινοβολία. Αναλύθηκαν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και ιστολογικοί τύποι, Κατά την διάρκεια παρακολούθησης, περισσότερες από 31,000 γυναίκες είχαν πεθάνει, από τις οποίες 40% από τον καρκίνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τα πρώτα 3 έτη μετά την χειρουργική επέμβαση, οι γυναίκες, που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή άλλες νόσους σε σχέση με τις υπόλοιπες. Σε όλη την διάρκεια της μελέτης, οι γυναίκες με συντηρητική επέμβαση και ακτινοβολία είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με την μαστεκτομή και αυτή η διαφορά αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες και τους ιστολογικούς τύπους. Τα καλύτερα αποτελέσματα είχαν οι γυναίκες άνω των 50 με ορμονοευαίσθητους καρκίνους, οι οποίες παρουσίαζαν κίνδυνο θανάτου κατά 14% χαμηλότερο σε σχέση με τις γυναίκες με ίδια χαρακτηριστικά και μαστεκτομή. Οι συγγραφείς της μελέτης δεν ερεύνησαν τους λόγους ου συγκεκριμένου αποτελέσματος, που πρέπει να ερευνηθούν σε επόμενες μελέτες.
                                                                                                                                                                  Από τον Χρήστο Πανόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου