Σάββατο 13 Απριλίου 2013


"H Εμμηναρχή και η εμμηνόπαυση σηματοδοτούν την έναρξη και την παύση, αντιστοίχως, της δραστηριότητας των ωοθηκών που σχετίζεται με την αναπαραγωγή, επηρεάζοντας, επίσης, και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε το πόσο ισχυρές είναι οι επιδράσεις τους και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει συσχέτιση με τα χαρακτηριστικά των όγκων ή των ασθενών.Η μελέτη στηρίχθηκε και ανέλυσε ατομικά δεδομένα από 118.964 γυναίκες με διηθητικό καρκίνο του μαστού και 306.091 χωρίς νόσο, που καμία τους δεν είχε χρησιμοποιήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση. Τα περιστατικά αυτά αντλήθηκαν από από 117 επιδημιολογικές μελέτες. Υπολογίσαμε τους διορθωμένους δείκτες σχετικού κινδύνου (RRs) που συνδέονται με την εμμηνόπαυση και την εμμηναρχή για τον καρκίνο του μαστού γενικά, καθώς και σε σχέση με την ιστολογία του όγκου και με την έκφραση του υποδοχέα οιστρογόνων.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 1,050 (95% CI 1.044 -1 · 057; P <0,0001) για κάθε χρόνο μικρότερης ηλικίας εμφάνισης της εμμηναρχής, και ανεξάρτητα κατά μία μικρότερη αύξηση (1,029, 1.025 -1 · 032; p <0,0001), για κάθε χρόνο μεγαλύτερης ηλικίας κατά την εμμηνόπαυση."

Οι συγγραφείς στο συμπέρασμα τους τονίζουν ότι μπορεί η επίδραση της εμμηναρχής και της εμμηνόπαυσης να μην προκύπτει από την επιμήμυνση ή την βράχυνση του συνολικού χρόνου αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης οι ενδογενείς ορμονες έχουν μεγαλύτερη επίδραση στους ορμονοθετικούς όγκους 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου