Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Το trastuzumab emtansine (T-DM1)για HER2(+) προχωρημένους καρκίνους μαστού.

Το trastuzumab emtansine (T-DM1), ένα συζευγμένο αντίσωμα - φάρμακο (ADC), το οποίο αποτελείται από το αντίσωμα τραστουζουμάμπη (trastuzumab) και του DM1, ενας μικροσωληναριακός αναστολέας με κυτταροτοξική δράση. Το αντίσωμα και ο τοξικός παράγοντας είναι συνδεδεμένα με σταθερό δεσμό.

Σε 991 ασθενείς με HER2 (+) προχωρημένο καρκίνο, οι οποίες είχαν προηγουμένως είχαν αντιμετωπιστεί με τραστουζουμάμπη και ταξάνη, χορηγήθηκε τυχαιοποιημένα T-DM1 ή λαπατινίμη και καπεσιταβίνη.

Η διάμεση ελεύθερης προόδου επιβίωση όπως ελέγχθηκε από ανεξάρτητο ελεγκτή ήταν 9,6 μήνες  με το T-DM1 έναντι 6,4 μήνες με την λαπατινίμη και καπεσιταβίνη.
Και η διάμεση συνολική επιβίωση στη δεύτερη ανάλυση ήταν 30,9 μήνες στην πρώτη ομάδα και 25,1 μήνες στην δεύτερη.
Η συχνότητα αντικειμενικής ανταπόκρισης ήταν υψηλότερη στην ομάδα που έλαβε το T-DMI (43,6 Vs 30,8 για την λαπατινίμη και καπεσιταβίνη).

Η συχνότητα των παρενεργειών βαθμού 3 και 4  ήταν υψηλότερη με την λαπατινίμη και καπεσιταβίνη από εκείνη με T-DM1 (57% Vs 41%).
H συχνότητα της θρομβοκυτταροπενίας και η αυξημένη αμινοτρανσφεράση του ορού ήταν υψηλότερες με το Τ-DM1, ενώ η συχνότητα διαρροιών, ναυτίας, εμέτου και συνδρόμου παλαμών-πελμάτων ήταν υψηλότερη με τη λαπατινίμη και την καπεσιταβίνη.

Επομένως, οι συγγραφείς του άρθρου καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το T-DM1 έδωσε αξιοσημείωτη παράταση στην ελεύθερη προόδου και στη συνολική επιβίωση με λιγότερη τοξικότητα σε σχέση με τον συνδυασμό λαπατινίμης – καπεσιταβίνης στις συγκεκριμένες ασθενείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου