Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Σύγκριση αναλογίας διηθημένων/ εξαιρεμένων λεμφαδένων με την κατάταξη pN ( του συστήματος ΤΝΜ) ανάλογα με τον αριθμό των εξαιρεθέντων λεμφαδένων σε αυλικό Α υπότυπο καρκίνου μαστού.

Η αναλογία των διηθημένων προς τους εξαιρούμενους λεμφαδένες έχει δείξει να υπερτερεί σε σχέση με την κλασική σταδιοποίηση pN στους καρκίνους του μαστού, αλλά δεν έχει ακόμα ερευνηθεί το θέμα σχετικά με το ποιος είναι ο ικανοποιητικός αριθμός των λεμφαδένων που πρέπει να αφαιρούνται.

Σε ασθενείς με καρκίνο τύπου αυλικού Α και με θετικούς λεμφαδένες που αντιμετωπίστηκαν σε ένα πανεπιστημιακό αντικαρκινικό κέντρο της Κίνας μεταξύ του 1995 και του 2009 διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα των ασθενών από τις οποίες εξαιρέθηκαν 10 ή λιγότεροι λεμφαδένες τόσο οι καμπύλες της συνολικής επιβίωσης όσο και της ελεύθερης νόσου επιβίωσης διαχωριζόταν σαφώς στην σταδιοποίηση σύμφωνα με το pN, ενώ  επικαλυπτόντουσαν στην κατάταξη με βάση την αναλογία λεμφαδένων.

Στην ομάδα των ασθενών στους οποίες είχαν εξαιρεθεί περισσότεροι από δέκα λεμφαδένες, οι καμπύλες επιβίωσης δεν επικαλύπτονταν με την αξιολόγηση της αναλογίας λεμφαδένων και η τελευταία φάνηκε να είναι ένας ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για τη συνολική και την ελεύθερης νόσου επιβίωση συγκριτικά με την pN σταδιοποίηση.

Οι συγγραφείς ως συμπέρασμα στο άρθρο τους αναφέρουν πως στις κινέζες ασθενείς με καρκίνο τύπου αυλικού Α η αναλογία διηθημένων/εξαιρεθέντων λεμφαδένων και η κλασική εκτίμηση των λεμφαδένων κατά το σύστημα ΤΝΜ έδειξαν διαφορετική υπεροχή ως προγνωστικοί παράγοντες, ανάλογα με το αν είχαν εξαιρεθεί περισσότεροι ή λιγότεροι από 10 λεμφαδένες.


Clinical Breast Cancer
Available online 28 September 2012 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1526820912001735

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου