Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Σύγκριση της τεχνικής ROLL με εκείνη του συρμάτινου οδηγού: μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη πολυκεντρική μελέτη

Για τη αντιμετώπιση των μη ψηλαφητών καρκίνων του μαστού, είναι απαραίτητη η ακριβής προεγχειρητική εντόπιση τους, ώστε να καθοδηγηθεί σωστά ο χειρουργός και να επιτύχει την πλήρη  εξαίρεση τους με το καλύτερο δυνατόν αισθητικό αποτέλεσμα. Η καθοδηγούμενη από ραδιοϊσότοπα εντόπιση αφανών βλαβών (radioguided occult lesion localization -ROLL) χρησιμοποιεί ραδιοφάρμακο που ενίεται ενδο-ογκικά για την αναγνώριση του φρουρού λεμφαδένα, αλλά και για την σήμανση του πρωτοπαθούς όγκου ( ο οποίος εντοπίζεται διεγχειρητικά με τη βοήθεια ραδιοανιχνευτή) . Σε μία πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, διερευνήθηκε αν η ROLL είναι ανώτερη από την κλασική και πιο διαδεδομένη μέθοδο της προώθησης και αγκίστρωσης δίπλα στη βλάβη συρμάτινου οδηγού με τη βοήθεια απεικονιστικής μεθόδου  (wire-guided localization -WGL). Οι γυναίκες της μελέτης με ιστολογικά επιβεβαιωμένο μη ψηλαφητό καρκίνο του μαστού που ήταν επιλέξιμες για θεραπεία διατήρησης του μαστού και βιοψία του λεμφαδένα φρουρού, τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: στην πρώτη χρησιμοποιήθηκε η ROLL και στη δεύτερη η WGL. Οι ασθενείς της ομάδας ROLL έλαβαν ενδο-ογκικά δόση Tc -99 m nanocolloid me δόση 120 MBq.  

Πλήρης αφαίρεση της βλάβης επετεύχθη στις 140/162 (86%) από τις ασθενείς της ομάδας ROLL, και  στις 134/152 (88%) της ομάδας WGL (P = 0.644). Επανεπέμβαση έγινε στις 19/162 (12 %) ασθενείς της ομάδας ROLL και στις 15/152 (10 %) της ομάδας WGL(P = 0.587). Η ποσότητα του αφαιρεθέντος ιστού ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα της ROLL από εκείνη της ομάδας WGL (71 vs. 64 cm3, P = 0.017). Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη διάρκεια και στη δυσκολία πραγματοποίησης, ούτε στο ποσοστό επιτυχούς εντόπισης του φρουρού λεμφαδένα ή το αισθητικό αποτέλεσμα. 

Έτσι, η τεχνική ROLL δεν φάνηκε να είναι καλύτερη ώστε να υποκαταστήσει την κλασική μέθοδο εντοπισμού με συρμάτινο οδηγό (WGL).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου