Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Γοσερελίνη με χημειοθεραπεία για την διατήρηση της λειτουργίας των ωοθηκών σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου: αποτελέσματα στην έμμηνο ρύση και στην εγκυμοσύνη.

Ο ρόλος του αγωνιστή της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH, Gonadotropin-Releasing Hormone) γοσερελίνης μαζί με την χημειοθεραπεία σε νεαρής ηλικίας ασθενείς με στόχο την μείωση των περιπτώσεων εμμηνόπαυσης που προκαλεί η χημειοθεραπεία παραμένει αβέβαιος και είναι σπάνια τα μακροχρόνια δεδομένα σχετικά με την επάνοδο της λειτουργίας των ωοθηκών και την γονιμότητα.

Οι 125 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη έλαβαν γοσερελίνη υποδόρια κάθε 28 ημέρες κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, ξεκινώντας 4 ημέρες πριν από την θεραπεία.
Σ’ ένα ποσοστό περίπου 84% η έμμηνος ρύση επανήλθε, με έναν ενδιάμεσο χρόνο ως την επάνοδο περίπου τους 6 μήνες (1 έως 43 μήνες), Αυτό αφορούσε και το 76% των 71 ασθενών που ήταν ηλικίας άνω από 35 ετών.
Από τις 42 ασθενείς που επιχείρησαν να μείνουν έγκυες, ένα ποσοστό 71% (30 ασθενείς) το κατάφερε.
Κατά τη στιγμή της ανάλυσης των στοιχείων της μελέτης υπήρχαν 42 εγκυμοσύνες και 30 υγιείς τοκετοί.

Επομένως, ο GnRH αγωνιστής γοσερελίνη χορηγούμενος με την χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο αρχικού σταδίου συνδέεται με ένα χαμηλό κίνδυνο μακροχρόνιας αμμηνόροιας (που προκαλείται από την χημειοθεραπεία) και μία μεγάλη πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά το τέλος των θεραπειών. Χρειάζεται, όμως, να διερευνηθεί το θέμα με τυχαιοποιημένες μελέτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου