Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Υπάρχει όφελος στην επιβίωση σε ασθενείς νεότερες των 50 ετών με pT3N0M0 νόσο που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία μετά μαστεκτομή;

Αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Σύμφωνα με δεδομένα από ανάλυση των δεδομένων της Surveillence, Epidemiology and End Results(SEER) όφελος φαίνεται να έχουν οι ασθενείς που είναι μεγαλύτερες των 50 ετών.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ίδια βάση δεδομένων, των ετών 1998-2007, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Oncology, έδειξε ότι δεν υπήρξαν διαφορές στην ειδική από τη νόσο και τη συνολική επιβίωση στην 5ετία μεταξύ των γυναικών με pT3N0M0 όγκους που αντιμετωπίστηκαν με ακτινοβολία μετά την μαστεκτομή, σε σύγκριση με τις ασθενείς στις οποίες δεν έγινε ακτινοθεραπεία. Η ύπαρξη ER- και Pr - συνοδευόταν από μία τάση για πιο ελαττωμένη ειδική της νόσου επιβίωση.Σε μονοπαραγοντική ανάλυση η μετά μαστεκτομή ακτινοθεραπεία φάνηκε να έχει μία λίγο πιο ευεργετική αποτελεσματικότητα σε ασθενείς νεότερες των 40 ετών. Οι συγγραφείς της μελέτης συστήνουν να μελετηθεί καλύτερα η σημασία της χειρότερης πρόγνωσης των ασθενών με ER-/Pr- όγκους σε σχέση με το πιθανό όφελος τους από την ακτινοθεραπεία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου