Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Πότε να γίνεται μαστογραφικός έλεγχος μετά από επεμβάσεις διατήρησης μαστού;

Η συχνότητα παρακολούθησης ασθενών με καρκίνο του μαστού μετά από τη θεραπεία διατήρησης μαστού, αλλά και το εύρος των εξετάσεων που γίνονται στο πλαίσιο της δεν είναι ενιαίες και ποικίλουν ανάλογα με τις εκτιμήσεις του θεράποντα ιατρού για την πιθανότητα που υπάρχει να υπάρχει άλλη εστία ή να υποτροπιάσει η νόσος.
Σε γενικές γραμμές, όμως, ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος ακολουθείται στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Όμως, συχνά μπορεί να ζητηθεί από την ασθενή η πραγματοποίηση μαστογραφικού ελέγχου πολύ συντομότερα μετά τη θεραπεία ή και κατά τη διάρκεια των επόμενων ελέγχων.
 Με την εισαγωγική διαπίστωση ότι ενώ για τον προληπτικό έλεγχο υπάρχουν καθιερωμένες οδηγίες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την μαστογραφία παρακολούθησης των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση διατήρησης στήθους σε καρκίνο του μαστού, οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Surgical Oncology, ανέλυσαν τα στοιχεία από 789 ασθενείς με μη διηθητικό ή διηθητικό πορογενές καθώς και με λοβιακό διηθητικό καρκίνωμα.
Ενδιάμεσος μετεγχειρητικός μαστογραφικός έλεγχος ( πριν το έτος) πραγματοποιήθηκε σε 169 ασθενείς (21%), συμπεριλαμβανομένων και 23 ασθενών που είχαν κάνει μαστογραφία πριν την ακτινοθεραπεία.
Το 90% των ενδιάμεσων μαστογραφιών ήταν BIRADS1-3 και το 10% ήταν 4-5. 
Δύο καρκίνοι ανευρέθηκαν σε ενδιάμεση μαστογραφία ( 1,2% στις 169). Τέσσερις στις 620 (0,6%) ασθενείς που δεν έκαναν ενδιάμεση μαστογραφία είχαν κακοήθεια μέσα σ' ένα χρόνο από την επέμβαση ( 1,2% vs ),6%, P=0,614).
Η χρήση της ενδιάμεσης μαστογραφίας δεν συνδεόταν με τα μαστογραφικά ευρήματα κατά τη διάγνωση. Η ενδιάμεση μαστογραφία δεν επηρέασε την ελεύθερη τοπικής ή απομακρυσμένης μετάστασης επιβίωση.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η απόκτηση σημαντικών πληροφοριών ( ευρημάτων) σε μαστογραφικό έλεγχο που γίνεται σε σύντομο διάστημα μετά την επέμβαση είναι 1,2%.
Annals of Surgical Oncology, Online First™ - SpringerLink:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου