Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η κατάσταση των υποδοχέων HER2 και οι ενδιάμεσοι καρκίνοι.


Ενδιάμεσοι καρκίνοι προσδιορίζονται ως αυτοί που διαγιγνώσκονται στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο μαστογραφικών προσυμπτωματικού ελέγχου. Ένα ποσοστό έως 30% πρόκειται για περιπτώσεις που διέλαθαν της προσοχής των γιατρών κατά την ανάγνωση των μαστογραφιών. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι πραγματικοί ενδιάμεσοι καρκίνοι ( δηλ. δεν υπήρχαν στην προηγούμενη μαστογραφία)
Με βάση ένα πληθυσμιακό αρχείο νεοπλασιών στην περιοχή της Πάρμας, της Ιταλίας, εντοπίστηκαν 641 περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου, από τις οποίες οι 292 είχαν διαγνωστεί με τον προσυμπτωματικό έλεγχο και 48 περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν ως αληθείς καρκίνοι του μεσοδιαστήματος.
Οι τελευταίοι, μετά τις σχετικές στατιστικές προσαρμογές των στοιχείων στην ηλικία των ασθενών και στο μέγεθος του όγκου, φάνηκε να έχουν συχνότερα υψηλότερο βαθμό κακοήθειας, υψηλό δείκτη πολλαπλασιασμού, αρνητικούς οιστρογονικους υποδοχείς ή θετικό τον HER2.
Οι γυναίκες μικρότερες των 60 ετών με ΗΕΡ2 (+) καρκίνο είχαν 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν ως ενδιάμεσοι καρκίνοι, συγκριτικά με τον 2πλασιασμό της ίδιας πιθανότητας στις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες.
Συμπερασματικά, οι ενδιάμεσοι καρκίνοι έχουν ιδιαίτερα κλινικο-παθολογικά χαρακτηριστικά και ένα μεγάλο ποσοστό τους είναι HER2(+)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου