Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Παράγοντες κινδύνου φλεγμονής χειρουργικού τραύματος στο μαστό: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση


Το θέμα της μετεγχειρητικής φλεγμονής του χειρουργικού τραύματος, παρόλο δεν είναι συχνό σε επεμβάσεις στους μαστούς, απασχολεί έντονα τους χειρουργούς. Μία μετα-ανάλυση οκτώ μελετών με 681 περιστατικά και 2.064 περιπτώσεις για σύγκριση προσπάθησε να αναδείξει τους παράγοντες κινδύνου αυτής της επιπλοκής.  
Από τα στοιχεία προέκυψαν 14 παράγοντες που φάνηκε να είναι στατιστικά σημαντικοί για την εμφάνιση φλεγμονής στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος στον μαστό. Αυτοί οι παράγοντες ήταν: η μεγάλη ηλικία, η υπέρταση, ο υψηλός δείκτης σωματικής μάζας, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ασθενείς με αξιολόγηση  ASA 3 ή 4, η προηγηθείσα βιοψία ή εγχείρηση, η προεγχειρητική αγωγή με χήμειο - ακτινοθεραπεία, η χειρουργική διατήρησης μαστού συγκριτικά με άλλες επεμβάσεις, ο σχηματισμός αιματώματος, η συλλογή ορώδους υγρού (seroma), η εντονότερη διεγχειρητική αιμορραγία, η μετεγχειρητική χρήση παροχέτευσης και τοποθέτηση δεύτερης παροχέτευσης.
Οι παράγοντες που δεν φάνηκε να έχουν στατιστικά αξιόλογη επίδραση ήταν: το κάπνισμα, η άμεση αποκατάσταση, η μασχαλιαία κένωση, η προεγχειρητική χημειοθεραπεία, η χρήση κορτικοστεροειδών και η προφυλακτική χρήση αντιβιοτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου