Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Απεικονιστικά ευρήματα υποτροπής και άλλων μακροπρόθεσμων ευρημάτων στον μαστό μετά από θεραπεία διατήρησης του: Μέρος 2ον.


Το δεύτερο στη σειρά άρθρο έχει ως στόχο  να τονίσει τα απεικονιστικά ευρήματα της υποτροπής του όγκου και άλλα μακροπρόθεσμα πιθανά επακόλουθα μετά επέμβαση διατήρησης του μαστού και ακτινοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης του κινδύνου φλεγμονής και των εκ της ακτινοβολίας προκαλούμενων κακοηθειών. Επίσης στο άρθρο γίνεται συζήτηση και για το ρόλο της μαγνητικής τομογραφίας ως εργαλείου επίλυσης προβλημάτων στην αξιολόγηση του μαστού που αντιμετωπίστηκε συντηρητικά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Η απεικόνιση του μαστού  μετά από θεραπευτική αντιμετώπιση παρουσιάζει προκλήσεις λόγω της περιορισμένης συμπίεσης του και των επικαλυπτόμενων χαρακτηριστικών μεταξύ καλοήθων αλλαγών μετά τη θεραπεία και της υποτροπής του όγκου. Μετά από ογκεκτομή και ακτινοθεραπεία, ευρήματα στη μαστογραφία, όπως οίδημα του μαστού, πάχυνση του δέρματος, συλλογές υγρού, αρχιτεκτονική διαταραχή και αποτιτανώσεις έχουν χαρακτηριστική χρονική αλληλουχία εξέλιξης προς τη σταθερότητα. Αλλαγές στην απεικονιστική εμφάνιση μετά που έχει επιτευχθεί η σταθεροποίηση των ως άνω ευρημάτων, στις οποίες αλλαγές συμπεριλαμβάνονται η αύξηση της ασυμμετρίας, μια αυξανόμενη μάζα, ένα αυξανόμενο οίδημα ή πάχυνση του δέρματος, καθώς και η ανάπτυξη πλειόμορφων  αποτιτανώσεων  μέσα ή κοντά στη χειρουργική κοίτη εκτομής-θα πρέπει να αποτελούν προειδοποιητικά σημεία προς τον ακτινολόγο για ενδεχόμενη υποτροπή του όγκου. Όταν μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα είναι αβέβαια, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι χρήσιμη για τον αποκλεισμό υποτροπής ή για να παράσχει την αιτιολόγηση για βιοψία ενός ύποπτου ευρήματος.

The Postconservation Breast: Part 2, Imaging Findings of Tumor Recurrence and Other Long-Term Sequelae
    1
  1. Priscilla J. Slanetz1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου