Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Αναμενόμενα απεικονιστικά ευρήματα στον μαστό μετά θεραπεία διατήρησης του: Μέρος 1ον.

Στόχοι αυτού του άρθρου είναι να συζητήσει τους συμβατικούς αλγορίθμους απεικόνισης του μαστού και να αναφέρει τα αναμενόμενα χρονολογικά απεικονιστικά χαρακτηριστικά του μαστού που αντιμετωπίστηκε με συντηρητική χειρουργική θεραπεία και ακτινοθεραπεία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. " Η απεικόνιση του χειρουργηθέντος και ακτινοβοληθέντος μαστού παρουσιάζει προκλήσεις λόγω της περιορισμένης συμπίεσης του και των αλληλοεπικαλυπτόμενων χαρακτηριστικών μεταξύ των καλοηθών αλλαγών μετά θεραπεία και της ύπαρξης υποτροπής. Μετά από ογκεκτομή και ακτινοθεραπεία, μαστογραφικά ευρήματα, όπως οίδημα του μαστού, πάχυνση του δέρματος, συλλογές υγρού, αρχιτεκτονική διαταραχή και αποτιτανώσεις έχουν χαρακτηριστική αλληλουχία εξέλιξης προς τη σταθερότητα. Η επίγνωση αυτών των χρονολογικά εξελισόμενων φυσιολογικών ευρήματων απεικόνισης  του μαστού που έχει υποβληθεί σε συντηρητική επεμβατική θεραπεία μειώνει περιττές επανακλήσεις κατά τον έλεγχο και επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση των υποτροπών του καρκίνου του μαστού."

Σχόλιο Perimastologias:
Η αβεβαιότητα στην αναγνώριση της υποτροπής είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στην μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση διατήρησης μαστού και ακτινοθεραπεία. Η γνώση των φυσιολογικών αλλαγών που επιφέρουν οι δύο θεραπείες, διευκολύνει την ανάγνωση των απεικονιστικών ευρημάτων, χωρίς όμως να μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη βεβαιότητα στη διαγνωστική ακρίβεια. Η καλή εκπαίδευση των γιατρών και η εμπειρία μπορούν να μειώσουν πρόσθετη ταλαιπωρία των ασθενών ή διαγνωστικό λάθος.  Όπως αναφέρεται και στο δεύτερο άρθρο ( στο δεύτερο μέρος) που δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει, αφού μπορεί ευκρινέστερα να διακρίνει μεταξύ μετεγχειρητικών ουλών και υποτροπής της νόσου.


The Postconservation Breast: Part 1, Expected Imaging Findings:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου