Η σχέση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και καρκίνου του μαστού δεν έχει ευκρινώς τεκμηριωθεί, ενώ μπορεί να επηρεάζεται από τον γενότυπο.
Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού American Journal of Epidemiology, ερεύνησαν σε γυναίκες από τον Καναδά, που ποτέ δεν κάπνισαν, την έκθεση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε παθητικό κάπνισμα, 36 παραλλαγές σε 12 γονίδια που μεταβολίζουν καρκινογόνα και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (η έρευνα έγινε από το 2003 ως το 2004).
Υπήρξε διαθέσιμο DNΑ από το σίελο σε 920 περιστατικά καρκίνου του μαστού και σε 960 γυναίκες που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Αναλυτικές πληροφορίες για την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συλλέχθηκαν από πολλές περιόδους της ζωής των γυναικών (από την παιδική ηλικία, την εφηβική και την ενήλικη ζωή) και για τα περιβάλλοντα που ζούσαν (σπίτι, εργασία και χώροι κοινωνικής συναναστροφής).
Μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών δεν προέκυψαν σχέσεις μεταξύ παθητικού καπνίσματος και καρκίνου του μαστού, ενώ στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι θετικές συσχετίσεις ήταν μη σημαντικές.
Μεταξύ, όμως, συγκεκριμένων τύπων έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα και γενετικών παραλλαγών στα γονίδια CYP2E1, NAT2 και UGT1A7 αναδείχθηκαν σημαντικές σχέσεις.
Και ενώ αυτές οι σχέσεις ήταν στατιστικά σημαντικές, η έκταση της εκτίμησης του αποτελέσματος δεν ήταν σταθερή, ούτε εύκολα ερμηνεύσιμη, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη τους πιθανόν να οφείλεται σε τυχαίες αλλαγές.
Επομένως, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης τους ήταν σχεδόν μηδενικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είναι εκτεθειμένες σε παθητικό κάπνισμα ή που φέρουν κάποιες συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
(advance access)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου