Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Bιοψία φρουρού λεμφαδένα με υπερπαραμαγνητικό οξείδιο του σιδήρου και μαγνητόμετρο


Μερικά νοσοκομεία δεν έχουν την δυνατότητα να χορηγήσουν ραδιοϊσότοπα για να διευκολυνθεί ο εντοπισμός του φρουρού λεμφαδένα και να αφαιρεθεί για ιστολογική διερεύνηση.
Από την Ογιάμα της Ιαπωνίας, ομάδα του χερουργικού τμήματος παρουσιάζει στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού Breast Cancer μία νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί έναν υπερπαραμαγνητικό φορέα(superparamagnetic tracer) και ένα μαγνητόμετρο για τον εντοπισμό του φρουρού λεμφαδένα.
Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν τριάντα ασθενείς, στις οποίες υποθηλαίως ενέθηκαν  υπερπαραμαγνητικό οξείδιο του σιδήρου και χρωστική Patent blue.
Μετά από μερικά λεπτά μαλάξεων, για να προαχθεί η μετανάστευση του φορέα σιδήρου και της χρωστικής διαμέσου των λεμφαγγείων στους μασχαλιαίους λεμφαδένες, έγινε ο εντοπισμός τους διαδερματικά με την χρήση ενός χειροκίνητου μαγνητόμετρου ( που μετρά το μαγνητικό πεδίο του σιδήρου) και ακολούθησε σε όλες τις ασθενείς πλήρης λεμφαδενικός καθαρισμός.
Από τις 30 ασθενείς, στις οποίες έγινε αξιολόγηση  του λεμφαδένα φρουρού, η ανίχνευση του επιτεύχθηκε στο 90% (27/30) με τη χρησιμοποίηση και των δύο τεχνικών (μπλε χρωστικής και μαγνητικού φορέα).  Μόνο με την μαγνητική μέθοδο η ανίχνευση έγινες στις 23 από τις 30 ( 77%) και μόνο με μπλέ χρωστική η ανίχνευση αφορούσε 24/30 (80%). Προέκυψε μόνο μία περίπτωση ψευδώς αρνητικού λεμφαδένα φρουρού και η συνολική ευαισθησία ήταν της τάξεως του 86%.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί τον μαγνητικό φορέα για να εντοπίσει το φρουρό λεμφαδένα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και εκτιμούν ότι αυτή η νέα τεχνική μπορεί να αλλάξει το ρόλο των ραδιοϊσοτόπων, με περαιτέρω εξειδίκευση και εμπειρία.
(Online first)
Πληροφορίες για μία συσκευή, όπως αυτή που αναφέρεται στο άρθρο, δες και στη διεύθυνση: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου