Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού: η επίδραση της εφαρμογής των οδηγιών επικουρικής θεραπείας στην επιβίωση.


Οι τριπλά αρνητικοί καρκίνοι του μαστού (TAKM), που χαρακτηρίζονται από την αρνητικότητα στους υποδοχείς οιστρογόνων - προγεστερόνης και στο c-erb-2, αποτελούν έναν επιθετικό υπότυπο, αφού συνοδεύονται από σημαντικά μειωμένη τόσο τη συνολική όσο και την χωρίς υποτροπή επιβίωση ( συγκριτικά με τους καρκίνους που είναι θετικοί στους ορμονικούς υποδοχείς).
Με την αναδρομική πολυκεντρική μελέτη κοορτής από το Ulm της Γερμανίας, που δημοσιεύθηκε στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού Breast Cancer Research and Treatment      διερευνήθηκαν : 1) αν υπάρχει κάποια επίδραση από την  προσκόλληση ( σταθερή εφαρμογή) στις οδηγίες σ’ ότι αφορά  την ελεύθερη υποτροπής και την συνολική επιβίωση των τριπλά αρνητικών καρκίνων και 2) ποια επικουρική θεραπεία έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην ελεύθερη υποτροπής και στη συνολική επιβίωση των τριπλά αρνητικών καρκίνων.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 3.658 ασθενείς με καρκίνο του μαστού ( από τα έτη 2000 έως 2005).
Ο προσδιορισμός του τι συνιστά πιστή ακολουθία των οδηγιών ( προσκόλληση σ΄ αυτές) βασίστηκε στις γερμανικές, εθνικές οδηγίες για την διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που εκδόθηκαν το 2004.
Από τις ασθενείς, 371 (10,1%)  είχαν τριπλά αρνητικούς καρκίνους.
Συγκρινόμενες με τους καρκίνους με ορμονοθετικούς και c-erb-2 + η συχνότητα υποτροπών των τριπλών αρνητικών καρκίνων ήταν σημαντικά υψηλότερη (P<0,001, ΗR=2,86; 95% CI=2,17 έως 3,76).
Επιπλέον η πενταετής επιβίωση  ελεύθερης υποτροπής και η συνολική επιβίωση ήταν σημαντικά χαμηλότερη στους τριπλά αρνητικούς καρκίνους (RFS=74,8% [95% CI=68,8 έως 80,8%] vs 86,5% [95% CI=84,6 έως 88,4%].
Η πιο σημαντική παράμετρος πρόγνωσης για την ελεύθερη υποτροπής επιβίωση και για τη συνολική επιβίωση στους τριπλά αρνητικούς καρκίνους μετά από τη χορήγηση  χημειοθεραπείας (σύμφωνα με τις οδηγίες) είναι η προσκόλληση στις οδηγίες που αφορούν τη χειρουργική, την ακτινοθεραπεία, την κατάσταση των λεμφαδένων και την σταδιοποίηση.
Συνολικά, στο 66,8% των περιστατικών με τριπλά αρνητικούς καρκίνους καταγράφηκαν μία  ή περισσότερες (18%) παραβιάσεις των οδηγιών, οι οποίες με τη σειρά τους επηρέασαν στη συνέχεια τη συνολική και την ελεύθερη υποτροπής επιβίωση.
Η μεγαλύτερη επίδραση στις αναφερθείσες επιβιώσεις οφειλόταν στις παραβάσεις των οδηγιών που αφορούσαν την επικουρική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Οι ασθενείς με τριπλά αρνητικούς καρκίνους έχουν μια χειρότερη πρόγνωση σε ότι αφορά την ελεύθερη υποτροπής επιβίωση και τη συνολική επιβίωση απ’ ότι ασθενείς που δεν έχουν τέτοιο φαινότυπο καρκίνου.
Υπάρχει μια άμεση και ισχυρή σχέση μεταξύ της προσκόλλησης στις επικουρικές  θεραπείες όπως προσδιορίζονται από τις οδηγίες και της βελτίωσης της επιβίωσης σε τριπλά αρνητικούς καρκίνους. Τα ευνοϊκά αποτελέσματα μειώνονται σημαντικά ανάλογα με τον αριθμό των παραβιάσεων των οδηγιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου