Από το Breast Pathology on the Web. Πάνω βέλος: μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα Κάτω βέλος: μικρομετάσταση. |
Μία νέα έρευνα από την Ολλανδία έρχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση την ορθότητα μίας τέτοιας χειρουργικής προσέγγισης. Οι ερευνητές αναζήτησαν τις ασθενείς με διηθητικό καρκίνο που είχαν υποβληθεί σε βιοψία του λεμφαδένα φρουρού πριν το 2006, οι όγκοι τους είχαν ευνοϊκά χαρακτηριστικά και κλινικά αρνητικούς λεμφαδένες και οι οποίες παρουσίαζαν μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα ή μικρομεταστάσεις στην τελική ιστολογική εξέταση των λεμφαδένων. Με πρωταρχικό κριτήριο αξιολόγησης τη συχνότητα τοπικής υποτροπής, αναζήτησαν αν υπήρχαν διαφορές μεταξύ ασθενών που υποβλήθηκαν σε λεμφαδενική κένωση και σε όσες κάτι τέτοιο παραλείφθηκε.
Στην μελέτη περιελήφθησαν 857 ασθενείς με πλήρως αρνητικούς λεμφαδένες, 795 με ύπαρξη μεμονωμένων καρκινικών κυττάρων και 1028 με μικρομεταστάσεις στον φρουρό λεμφαδένα. Η 5ετής τοπική υποτροπή ήταν 2,3%, 2,0% και 5,6% αντίστοιχα. Συγκρινόμενος με τις ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κένωση μασχάλης, ο σταθμισμένος λόγος κινδύνων για τοπική υποτροπή σε ασθενείς που υποβλήθηκαν μόνο σε βιοψία φρουρού λεμφαδένα ήταν1,08 (95% CI, 0.23-4.98) για νόσο με αρνητικούς λεμφαδένες, 2,39 (95% CI, 0.67-8.48) για τις περιπτώσεις με μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα και 4.39 (95% CI, 1.46-13.24) για ασθενείς με μικρομεταστάσεις.
Με την υποτροπή συνδέονταν επίσης: το μέγεθος του όγκου, ο βαθμός κακοήθειας 3 και οι αρνητικοί ορμονικοί υποδοχείς.
Οι συγγραφείς του άρθρου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη εκτέλεσης της λεμφαδενικής κένωσης σε ασθενείς με μικρομεταστάσεις στο φρουρό λεμφαδένα συνδέεται με αυξημένη τοπική υποτροπή στην 5ετία. Επομένως συστήνουν να γίνεται λεμφαδενική κένωση σε ασθενείς με μικρομεταστάσεις στον ΦΛ και μη ευνοϊκά χαρακτηριστικά του όγκου.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Surgery: 2012 Jan;255(1):116-21.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου