Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η προγνωστική αξία του αριθμού των εξαιρεθέντων λεμφαδένων, του αριθμού των διηθημένων λεμφαδένων και της μεταξύ τους αναλογίας σε 7.502 ασθενείς (Austrian Breast and Colorectal Cancer Study Group -ABCSG).


Η επέμβαση στη μασχάλη δεν έχει τόσο θεραπευτική, όσο σταδιοποιητική και προγνωστική αξία. Ο αριθμός των λεμφαδένων που διαπιστώνεται να είναι διηθημένοι αποτελούσε βασικό στοιχείο για τον καθορισμό της θεραπείας, αν και στις ημέρες μας ολοένα και πιο πολύ γι΄αυτό το σκοπό αξιολογούνται διάφορα χαρακτηριστικά του όγκου. Εκτός, όμως, από τον αριθμό των διηθημένων λεμφαδένων, τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έδειξαν ότι προγνωστική αξία μπορεί να έχουν και ο συνολικός αριθμός των εξαιρεθέντων λεμφαδένων, αλλά και η αναλογία διηθημένων/εξαιρεθέντων λεμφαδένων.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Annals of Surgical Oncology (http://www.annsurgoncol.org/journals/abstract.html?v=0&j=10434&i=0&a=2189_10.1245_s10434-011-2189-y&doi=), από την Αυστριακή ομάδα εργασίας για τους καρκίνους μαστού και παχέος εντέρου, και στην οποία περιελήφθησαν 7.502 ασθενείς έδειξε ότι  σε όσες έχουν μέτριο κίνδυνο υποτροπής  και αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη συστηματική επικουρική αγωγή ο αριθμός των εξαιρεθέντων λεμφαδένων και η αναλογία διηθημένων/εξαιρεθέντων λίγη πρόσθετη πληροφόρηση προσφέρει πέρα από την αντίστοιχη που μας προσφέρει ο αριθμός των διηθημένων λεμφαδένων. Μόνο η υποομάδα με 1-3 θετικούς λεμφαδένες και μαστεκτομή θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη χρήση της αναλογίας διηθημένων/ εξαιρεθέντων ως κριτηρίου για τη χρήση επικουρικής ακτινοθεραπείας, αλλά αυτή διαπίστωση έχει γίνει σε μικρό αριθμό ασθενών και χρήζει μεγαλύτερης και προοπτικής μελέτης για να επιβεβαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου