Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ο χρόνος έναρξης λήψης αντισυλληπτικών σχετίζεται με το χρόνο εμφάνισης του καρκίνου.


Η χρήση αντισυλληπτικών αυξάνει σε μικρό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και σχετικές μελέτες έδειξαν ότι με την πάροδο περίπου μίας δεκαετίας από τη διακοπή ο κίνδυνος για τις πρώην χρήστριες εξισώνεται με εκείνες που ποτέ δεν έλαβαν αντισυλληπτικά.
Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Breast Journal ασχολήθηκε με την σχέση της ηλικίας που ξεκίνησε η χρήση των αντισυλληπτικών και της ηλικίας που διαγνώστηκε ο καρκίνος σε όσες χρήστριες εμφάνισαν τη νόσο.
Χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία 1.010 ασθενών που είχαν λάβει αντισυλληπτικά σε κάποια χρονική περίοδος της ζωής τους. Μετά σχετική στατιστική ανάλυση και εξέταση και άλλων σχετικών παραμέτρων, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ενδείξεις μια γραμμικής σχέσης μεταξύ της ηλικίας έναρξης της αντισύλληψης και της ηλικίας εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Γυναίκες που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά πριν την ηλικία των 18 ετών εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, κατά μέσο όρο, 4 χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με τις γυναίκες που ξεκίνησαν την αντισύλληψη μετά τα 30. Νωρίτερα κατά 3 χρόνια, κατά μέσο όρο, εμφάνισαν τη νόσο οι γυναίκες που άρχισαν την αντισύλληψη μεταξύ 22-25 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου