Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η ατμοσφαιρική μόλυνση σχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού;


Υπάρχει μία επιφύλαξη σε ότι αφορά τη σχέση καρκίνου του μαστού και επιδράσεων περιβαλλοντικών παραγόντων, γιατί μέχρι σήμερα έχουν εκφραστεί υποθέσεις, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί μία άμεση σχέση μεταξύ μόλυνσης και καρκίνου του μαστού. Μία νέα μελέτη, όμως, που παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή διεύθυνση του περιοδικού Breast Cancer Research and Treatment, χρησιμοποιώντας μία μεγάλη βάση δεδομένων, σχετίζει την αύξηση των οξειδίων του αζώτου, που προέρχονται κυρίως από την καύση κινητήρων μεταφορικών μέσων, με την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι καμπύλες αύξησης και μείωσης της ατμοσφαιρικής μόλυνσης ( και του αριθμού των κυκλοφορούντων οχημάτων) μοιάζει με την αντίστοιχη της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, με την τελευταία να ακολουθεί την τάση των οξειδίων του αζώτου με 20ετή καθυστέρηση.
Αυτή η χρονική απόσταση μπορεί να εξηγεί και την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και τη μείωση της στις αρχές του νέου.
Οι αρθρογράφοι αναγνωρίζοντας τη δυσκολία διεξαγωγής παρόμοιων επιδημιολογικών μελετών, εκφράζουν την εικασία περί συσχέτισης μόλυνσης και καρκίνου του μαστού, ζητώντας ταυτόχρονα να γίνει περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου