Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Εξεμεστάνη και εβερόλιμους: ένας ελπιδοφόρος συνδυασμός στον μεταστατικό ορμονοθετικό καρκίνο


H mTOR (mammalian Target of Rapamycin) κινάση συμμετέχει σε κρίσιμα συμβάντα που ενσωματώνουν εξωτερικά σήματα με εσωτερικά, συντονίζοντας την κυτταρική ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό. Το ανθρώπινο mTOR γονίδιο αποκωδικοποιεί μία πρωτεΐνη 2.549 αμινοξέων και η ανάπτυξη αναστολέων της είναι μία νέα λογική θεραπευτική στρατηγική για κακοήθειες που χαρακτηρίζονται από δυσλειτουργικά μονοπάτια που εμπλέκεται η mTOR.  ( http://www.sabiosciences.com/pathway.php?sn=mTOR_Pathway)
Το everolimus είναι ο πρώτος αναστολέας της mTOR που εγκρίνεται στην Ε.Ε. για την θεραπευτική αντιμετώπιση μορφών καρκίνου ( νεφρικού και νευροενδοκρινών όγκων παγκρέατος).
Μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συμπόσιο του San Antonio έδειξε ότι ο συνδυασμός αυτού του αναστολέα mTOR με την εξεμεστάνη ( έναν αναστολέα της αρωματάσης) αυξάνει σημαντικά τον έλεγχο της νόσου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοθετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού.
Η μελέτη, φάσης ΙΙΙ, με τον τίτλο Breast Cancer Trial of Oral Everolimus (BOLERO-2), συμπεριέλαβε 724 μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με ορμονοθετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού και σημεία προόδου της νόσου ενώ ελέμβαναν αναστραζόλη ή λετροζόλη. Οι ασθενείς τυχαιοποιημένα κατατάχτηκαν σε  δύο ομάδες, η μία έλαβε εξεμεστάνη και εβερόλιμους και η άλλη εξεμεστάνη με placebo.
Οι ασθενείς που έλαβαν εξεμεστάνη και εβερόλιμους είχαν μία διάμεση περίοδο ελεύθερης προόδου νόσου 7,4 μήνες, έναντι 3,2 μήνες στην ομάδα με το placebo. Πλήρης, μερική ανταπόκριση ή σταθερά νόσος περισσότερο από 6 μήνες εμφάνισε το 25.5% των ασθενών της ομάδας με το placebo, έναντι του 50,5% της ομάδας με το εβερόλιμους. Η θεραπεία ήταν καλά ανεκτή, με συνηθέστερες παρενέργειες την στοματίτιδα, την κόπωση, την πνευμονίτιδα και την υπεργλυκαιμία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου