Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και τα πολύ χαμηλά επίπεδα λιπιδίων αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ενώ η μετφορμίνη φαίνεται να έχει προστατευτικό ρόλο.


Σουηδική μελέτη έδειξε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία μετά την ηλικία των 60 ετών αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η μελέτη (με αριθμό καταχώρησης της περίληψης της στα πρακτικά του συμποσίου: P1-08-06) αφορά τη διερεύνηση των δεδομένων 2.724 ασθενών έως και 10 χρόνια αναδρομικά πριν αναπτύξουν τη νόσο και 20.542 ασθενών που ποτέ δεν ανέπτυξαν τη νόσο.
Διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία σε γυναίκες άνω των 60 ετών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 55% ( Όπως εξήγησε ο κύριος ερευνητής σε συνέντευξη τύπου, αυτό αντιστοιχεί στην εμφάνιση της νόσου σε 15 στις 100 παχύσαρκες αντί του 10 στις 100 στο γενικό πληθυσμό).
Αν ο διαβήτης είχε διαγνωστεί έως 4 χρόνια πριν την εμφάνιση του καρκίνου, η πιθανότητα αυξημένου κινδύνου ήταν ίση με 37%. Επίσης γυναίκες με μη φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα λιπιδίων ( ιδίως χοληστερόλης) είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, ενώ αντίθετα τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο.
Ένα πρόσθετο εύρημα της μελέτης, παρόλο που ο αριθμός των ασθενών ήταν σχετικά μικρός, αφορούσε το γεγονός ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν ινσουλίνη glargine είχαν αυξημένο κίνδυνο, ενώ αντίθετα η μετφορμίνη τον μείωνε κατά 8%.
(Αυτή είναι μία ακόμα μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας και ενισχύει την εκτίμηση για τον προστατευτικό ρόλο της μετφορμίνης- για την οποία υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις στο «περισκόπιο μαστολογίας».)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου