Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Avastin: δεν είναι πια εγκεκριμένο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού στην Αμερική.


Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΡΠΑΛΗΣ.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε στις 18 Νοεμβρίου 2011 ότι πρόκειται να προχωρήσει στην ανάκληση της έγκρισης του φαρμάκου Bevacizumab, γνωστού ως Avastin,  για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του οποίου η χρήση είχε εγκριθεί από το 2008, επειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο για την συγκεκριμένη νόσο.
H FDA σε επίσημο δελτίο τύπου, μέσω της αντιπροσώπου της Margaret Hamburg, αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού και πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει να είναι σίγουρες ότι τα φάρμακα που λαμβάνουν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την προβλεπόμενη χρήση τους. Για αυτό τον λόγο μετά την εξέταση των διαθέσιμων μελετών, προέκυψε ότι οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν το Avastin έχουν αυξημένη θνησιμότητα από τις παρενέργειες που προκαλεί το συγκεκριμένο φάρμακο. Αξιοσημείωτο είναι πως οι γυναίκες που λαμβάνουν Avastin δεν γάνηκε να έχουν κάποιο όφελος όσον αφορά την καθυστέρηση προόδου του όγκου, κάτι  που θα δικαιολογούσε την ανάληψη του κινδύνου από τις παρενέργειες. Επίσης, δεν είναι αποδεδειγμένο ότι η χρήση του Avastin θα τις βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο ή να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.
Μερικοί από τους κινδύνους που συνδέονται με την μπεβασιζουμάμπη είναι υψηλή αρτηριακή πίεση, αιμορραγία, καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και υψηλή πιθανότητα διάτρησης του στομάχου και του εντέρου.
Η bevacizumab παρόλα αυτά παραμένει εγκεκριμένη θεραπεία για ορισμένα είδη καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του νεφρού και του καρκίνου του εγκεφάλου.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του FDA είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/UCM279485

Σημ. Σύνταξης.
  • Το Avastin είναι το ογκολογικό φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.
  • Στην Ευρώπη η διάθεση του για τον καρκίνο του μαστού δεν έχει αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα.
  • Αξιοσημείωτο είναι ότι την απόφαση της FDA είχε εφεσιβάλει η παραγωγός εταιρεία πριν από αρκετούς μήνες.
  • Αναμένεται «σκληρή» διαμάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου