Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας


Παρόλο που η σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη στις επιζήσαντες από καρκίνο του μαστού, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου αμέσως μετά τη διάγνωση της νόσου.
Μια προοπτική μελέτη κοορτής 1.696 γυναικών που διαγνωσθήκαν με διηθητικό καρκίνο του μαστού στην Καλιφόρνια από το 2006 ως το 2009 προσπαθεί να διαφωτίσει το θέμα. Με ειδικό ερωτηματολόγιο συλλέχτηκαν πληροφορίες σχετικά με την σωματική δραστηριότητα τους  δύο μήνες και οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου. Παράγοντες που προσδιόριζαν την αλλαγή της σωματικής δραστηριότητας προσδιορίσθηκαν με πολυπαραγοντική ανάλυση.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψαν μειώσεις στη σωματική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα (P<0,001), που ήταν μεγαλύτερη από παχύσαρκες και υπέρβαρες. Η χορήγηση χημειοθεραπείας συνδεόταν με μια μεγαλύτερη μείωση της έντονης σωματικής άσκησης, ειδικότερα όταν αυτή αφορούσε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Συμπερασματικά οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι τα στοιχεία της αποτελούν προκλήσεις για τη διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας σε καλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της θεραπείας στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρυνθούν με κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να διατηρούν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ( άσκησης) σε ικανοποιητικά επίπεδα..
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Breast Cancer Research and Treatment (http://www.springerlink.com/content/906422772724vj20/abstract/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου