Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ποιοί ασθενείς μπορεί να επιλέξουν την μαστεκτομή αντί της εγχείρησης διατήρησης μαστού;


Η συντηρητική χειρουργική θεραπεία και η μαστεκτομή προσφέρουν την ίδια επιβίωση σε γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού. Παρ’ όλα αυτά, πολλές γυναίκες που ενώ θα μπορούσαν να υποβληθούν σε   εγχείρηση διατήρησης  μαστού επιλέγουν τελικά τη μαστεκτομή.
Το θέμα απασχόλησε γιατρούς της κλινικής Mayo της Νέας Υόρκης οι οποίοι σε μια μελέτη τους προσπάθησαν να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που συνδέονται με την επιλογή των γυναικών να υποβληθούν σε μαστεκτομή αντί σε συντηρητική χειρουργική θεραπεία.
Μεταξύ του Ιουλίου του 2007 και Ιουνίου του 2010 520 γυναίκες με καρκίνο μαστού που αντιμετωπίσθηκαν από έναν χειρουργό, ο οποίος κατέγραφε την δυνατότητα των ασθενών να υποβληθούν σε συντηρητική χειρουργική επέμβαση. Από τις 392 ασθενείς που μπορούσε να πραγματοποιηθεί συντηρητική χειρουργική θεραπεία, οι 286 (73%) την απεδέχθησαν, ενώ οι 106 (27%) προτίμησαν να υποβληθούν σε μαστεκτομή.
Από πολυπαραγοντική ανάλυση προέκυψε ότι αυξημένη πιθανότητα για την επιλογή της μαστεκτομής, σε σχέση με τη συντηρητική επέμβαση, είχαν οι ασθενείς που δεν παρουσίαζαν συνοσηρότητα (OR 5,4 ,P<0,001) και όσες είχαν πρόσφατα υποβληθεί σε μαστεκτομή (OR 26,2 , P<0,001). Επίσης, σ΄ αυτή την επιλογή συνέτειναν η μαγνητική τομογραφία και τα ευρήματα από βιοψία που υποδείκνυαν μία δεύτερη νεοπλασματική βλάβη στο ίδιο τεταρτημόριο του αρχικού όγκου (OR 4,3 , P=0,0027).
Δεν υπήρξε καμία σχέση, στην πολυπαραγοντική ανάλυση, μεταξύ επιλογής της μαστεκτομής και ηλικίας της ασθενούς, οικογενειακού ιστορικού ή άλλων χαρακτηριστικών του όγκου.
Συμπερασματικά η μελέτη καταλήγει στη διαπίστωση ότι μία στις τέσσερεις ασθενείς που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε συντηρητική χειρουργική, επιλέγει τη μαστεκτομή. Ανεξάρτητοι παράγοντες που συνδέονται με την επιλογή της μαστεκτομής περιλαμβάνουν τα ευρήματα μιας δεύτερης βιοψίας στην περιοχή, προηγούμενη μαστεκτομή και απουσία συνοσηρότητας. Αντίθετα δεν συνδέονται με την επιλογή τα πρωτογενή χαρακτηριστικά του όγκου.
Συστήνεται, δε, περαιτέρω μελέτη του θέματος.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού Annals of Surgical Oncology:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου