Η συζήτηση για τη σχέση καπνίσματος και καρκίνου του μαστού δεν έχει προσφέρει ενδείξεις πως υφίσταται κάποια αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της ανθυγιεινής συνήθειας και της εμφάνισης της συγκεκριμένης κακοήθειας.
Ένα νέο άρθρο, μετα- ανάλυση 23 μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology (http://aje.oxfordjournals.org/content/174/4/390.full ) και την οποία μπορεί να τη διαβάσει ελεύθερα ο αναγνώστης, δεν κατέληξε σε αντίθετα με την ισχύουσα εκτίμηση συμπεράσματα, αφού διαπίστωσε να υφίσταται μία πολύ μικρή συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος πριν την πρώτη εγκυμοσύνη και καρκίνου του μαστού. Έτσι, η άποψη ότι το ανώριμο ( μη αναπτυχθέν) μαζικό επιθήλιο πριν από την πρώτη εγκυμοσύνη είναι ευαίσθητο στα καρκινογόνα συστατικά του καπνού σε σχέση με το διαφοροποιημένο επιθήλιο μετά την πρώτη εγκυμοσύνη, δεν επιβεβαιώνεται.
Σ’ ένα δεύτερο άρθρο, που δημοσιεύθηκε τέλος Αυγούστου στο διαδίκτυο, πρίν την έντυπη παρουσίαση του, στη διεύθυνση http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2011/08/29/aje.kwr192.abstract?sid=e852094b-809b-4978-ad4d-a88bd1c3c8cc και με βάση την 10ετή παρακολούθηση σχεδόν 77.000 γυναικών ηλικίας 50-79 από τη μελέτη Women's Health Initiative Observational Study έδειξε ότι η επίδραση του καπνίσματος στον κίνδυνο ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου τροποποιούνταν σημαντικά από την παχυσαρκία, είτε αυτή προσδιορίζονταν με βάση το δείκτη μάζας σώματος είτε ως περίμετρος μέσης. Μία σημαντική σχέση υπήρχε για τις αδύνατες και όχι για τις παχύσαρκες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου