Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η λεμφική παροχετευτική μάλαξη δεν βοηθά στην πρόληψη του λεμφοιδήματος.


Η λεμφική παροχετευτική μάλαξη είναι μία τεχνική που βοηθά στην καλύτερη ροή της λέμφου, στην απομάκρυνση λεμφικού υγρού από τους ιστούς και στη δημιουργία παράπλευρων λεμφαγγείων. Η συγκεκριμένη πρακτική πρέπει να εφαρμόζεται από ειδικευμένο προσωπικό και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα έχει φανεί ότι βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος.
Μία μελέτη από το Βέλγιο που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και είναι πλήρως προσβάσιμη στη διεύθυνση : http://www.bmj.com/content/343/bmj.d5326.full?sid=9f118bbe-5def-4061-a445-bac7c270e9de , αναζήτησε την προληπτική επίδραση της παροχετευτικής μάλαξης επί της ανάπτυξης του λεμφοιδήματος. 

Γι΄αυτό το σκοπό σχεδιάστηκε μία προοπτική τυφλή ελεγχόμενη μελέτη με 160 συνεχόμενες ασθενείς με καρκίνο μαστού και λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης. Στο σχεδιασμό ελήφθησαν υπόψη ο δείκτης μάζας σώματος και η ακτινοβολία της μασχάλης. Μία ομάδα 81 ασθενών που δεν υποβλήθηκαν σε λεμφική μάλαξη ήταν η ομάδα ελέγχου. Στην παρακολούθηση μετά 12 μήνες φάνηκε ότι η προσθήκη της παροχετευτικής μάλαξης στις κατευθυντήριες οδηγίες και στις ασκήσεις για την προφύλαξη* από την εμφάνιση του λεμφοιδήματος που ακολουθούσαν οι ασθενείς ήταν απίθανο να έχει μία μέση ή έντονη επίδραση στην μείωση του λεμφοιδήματος στην  αρχική μετεγχειρητική περίοδο.

*Οι ασκήσεις περιελάμβαναν : Κινητοποίηση του ώμου ( 10λεπτη κινητοποίηση, με στόχο τη βελτίωση της παθητικής και ενεργητικής κινητικότητας της άρθρωσης), εκτατικές ασκήσεις στους μύες του πρόσθιου θρακικού τοιχώματος ( 1ολεπτο stretching), μασσάζ της ουλής ( κίνηση της υλής ανάμεσα σε αντίχειρα και δάκτυλα), διάφορες ασκήσεις ( για 10 λεπτά προς ενίσχυση της παροχέτευσης του λεμφικού συστήματος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου