Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η εμφύτευση λίπους είναι ασφαλής μέθοδος διόρθωσης των ελλειμμάτων μετά από την επέμβαση για καρκίνο;

Συγγραφέας : ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΠΡΑΛΗΣ :
Η εμφύτευση λίπους (lipofilling), δηλ. η μεταφορά λίπους από μια περιοχή του σώματος σε μία άλλη, αποτελεί μία σχετικά νέα διορθωτική μέθοδο ελλειμμάτων του  μαστού έπειτα από επέμβαση ογκεκτομής και διατήρησής του ή σε μαστεκτομή και αποκατάσταση. Είναι όμως τόσο ασφαλής μέθοδος όσο κάποιος μπορεί να πιστεύει; Μία πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη που έγινε με τη συνεργασία τριών διεθνούς φήμης κέντρων μαστού στην Ευρώπη (European Institute of Oncology, Milan, Italy; Paris Breast Center, Paris, Leon Berard Centre, Lyon, France) και δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου στο διαδικτυακό τόπο του περιοδικού Plastic and Reconstructive Surgery, επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό. Μέχρι στιγμής η μέθοδος του lipofilling δεν είναι ευρέως αποδεκτή. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έγχυση λίπους σε περιοχή προηγηθείσας ογκεκτομής μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον που δύναται να ενεργοποιήσει εκ νέου καρκινικά κύτταρα.   
Η μελέτη αυτή αφορά 513 περιστατικά ασθενών , τα οποία τη δεκαετία 2000-2010 υποβλήθηκαν σε lipofilling. Οι 370 από τις ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή ενώ οι υπόλοιπες σε επέμβαση διατήρησης του μαστού. Το 78,9% των περιστατικών παρουσίαζε διηθητικό καρκίνωμα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν DCIS. Το μέσο διάστημα μεταξύ της επέμβασης και της έγχυσης λίπους ήταν 39,7 μήνες, ενώ το μέσο διάστημα παρακολούθησης των ασθενών μετά το lipofilling ήταν 19,2 μήνες. Διαπιστώθηκαν επιπλοκές, κυρίως λιπονέκρωση, στο 2,8%.
Σε 12 περιπτώσεις, κατά το διάστημα παρακολούθησης, η περιοχή του lipofilling εμφανιζόταν στη μαστογραφία δυσκολεύοντας το έργο των ακτινολόγων.
Τοπική υποτροπή διαπιστώθηκε στο 2,4% των ασθενών (1,5% ανά έτος).
Με τη μέθοδο του lipofilling, παρατηρείται μικρό ποσοστό επιπλοκών και δεν επηρεάζεται η μετεγχειρητική απεικονιστική παρακολούθηση έπειτα από επέμβαση διατήρησης του μαστού. Παρόλα αυτά η επιστημονική ομάδα που διενήργησε την παρούσα μελέτη, υποστηρίζει ότι για να αναδειχθεί σαν μία εντελώς ασφαλής ογκολογικά μέθοδος πρέπει να  γίνουν μελέτες με μεγαλύτερο όγκο περιστατικών και με μεγαλύτερο διάστημα παρακολούθησης των ασθενών.
Μέχρι τότε η μέθοδος αυτή πρέπει να γίνεται από έμπειρους χειρουργούς, βασισμένη σε καθορισμένο πρωτόκολλο και με ογκολογικό προσανατολισμό.
The oncological outcome and immediate surgical complication of lipofilling in breast cancer patients: A Multicenter Study, Milan-Paris-Lyon experiences of 646 lipofilling procedures.

1 σχόλιο: