Είναι συνηθισμένο να οδηγείται άμεσα στο χειρουργείο μία γυναίκα στην οποία μόλις έχει τεθεί η διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. Είναι αυτό σωστό; ή διαφορετικά διατυπωμένο : η καθυστέρηση μερικών εβδομάδων έως ότου παρασχεθεί η χειρουργική θεραπεία έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία της, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του όγκου;
Απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναζήτησε μία ομάδα γιατρών, παρακολουθώντας την πορεία 818 γυναικών με καρκίνο του μαστού χωρίς διηθημένους λεμφαδένες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά σ’ ένα κέντρο, από το 2003 έως το 2006.
Ο μέσος χρόνος από τη διάγνωση έως την εγχείρηση ήταν 21 ημέρες ( από 1 – 132 ημέρες). Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, ο μεγαλύτερος χρόνος έως την επέμβαση συνδεόταν με την μεγαλύτερη ηλικία, την μαστεκτομή έναντι της χειρουργικής διατήρησης μαστού και την επανορθωτική χειρουργική. Η μέση διαφορά μεταξύ μεγέθους του όγκου που μετρήθηκε προεγχειρητικά με μαστογραφία ή με υπερηχογράφημα και εκείνου που μετρήθηκε μετά την επέμβαση κατά την ιστολογική εξέταση κυμάνθηκε από 0 – 0,1 εκ. Καμία από τις μετρήσεις δεν συνδεόταν σημαντικά με το χρόνο του χειρουργείου, κάτι που συνέβαινε, όμως, στις περιπτώσεις θετικών λεμφαδένων κατά την εγχείρηση. Όμως, μετά από τον έλεγχο για άλλους προγνωστικούς παράγοντες δεν αναδείχθηκε κάποιος συσχετισμός.
Συμπερασματικά οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στις ηλεκτρονικές προδημοσιεύσεις του περιοδικού Annals of Surgery στις 13 April 2011 (doi: 10.1097/SLA.0b013e318217e97f), διαπίστωσαν ότι μέτριες χρονικές καθυστερήσει μεταξύ απεικονιστικής καταγραφής και χειρουργικής του καρκίνου του μαστού δεν συνδέονται με σημαντικές αλλαγές στο μέγεθος του όγκου και ως εκ τούτου είναι επιτρεπτό να υποβάλλονται οι ασθενείς σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο χωρίς αυτό να συνοδεύεται από πρόοδο της νόσου.
Δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η καθυστέρηση λίγων εβδομάδων από τη διάγνωση έως την οριστική χειρουργική επέμβαση δεν επηρεάζει την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού αρχικών σταδίων. Έτσι, ενώ η όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση είναι ευκταία, η διάθεση επαρκούς χρόνου για να μπορέσει η γυναίκα να επεξεργαστεί καλύτερα τη νέα κατάσταση της ή να αναζητήσει κάποια δεύτερη γνώμη, δεν αποτελούν κακή ιατρική πρακτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου