Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η κλινική εξέταση είναι αποτελεσματική ως μέθοδος πρόληψης;

Με την ευκαιρία της καλοδιάθετης πρωτοβουλίας μη κερδοσκοπικής εταιρείας να προσφέρει δωρεάν κλινικό έλεγχο των μαστών σε γυναίκες της πρωτεύουσας, τέθηκε το ερώτημα από πολλές γυναίκες, γιατί κάτι τέτοιο δεν γενικεύεται, γιατί δηλ. δεν υιοθετείται μία πιο εκτεταμένη εκστρατεία κλινικής εξέτασης των γυναικών ώστε να προωθηθεί η πρόληψη. Το ερώτημα διατυπώνεται ακόμα πιο έντονα  από το γεγονός ότι μια τέτοια πρακτική φαίνεται να είναι μικρού κόστους και  μπορεί να οργανωθεί εύκολα .
Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα είναι απλή: η κλινική εξέταση από μόνη της δεν αρκεί για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών. Ναι μεν η κλινική εξέταση μπορεί να ανακαλύπτει καρκίνους των μαστών, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στο 50% των περιπτώσεων και μάλιστα για τα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.
Επομένως, από μόνη της η κλινική εξέταση δεν αποτελεί εγγύηση έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου.Αντίθετα, μπορεί να δώσει την αίσθηση ό,τι όλα είναι εντάξει, κάτι που ίσως δεν είναι αληθές.
Η πιο αποτελεσματική διεθνώς πρακτική είναι ο συνδυασμός μαστογραφικού ελέγχου και κλινικής εξέτασης από τον γιατρό. Με αυτό τον τρόπο η πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου του μαστού φτάνει το 94-96% και βέβαια συμπεριλαμβάνει και τις περιπτώσεις καρκίνου στα αρχικά του στάδια.
Η κλινική εξέταση δεν παύει να είναι μια χρήσιμη διαδικασία και η διεξαγωγή της σε εκδηλώσεις για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να λειτουργήσει ως ερέθισμα για κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των γυναικών ώστε στη συνέχεια να υιοθετήσουν ένα τακτικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου